Доц. Валентин Вацев: ЕС не се разпада, а просто сменя своята политическа форма (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Валентин Вацев: Всички държавно-правни субекти са обвързани и зависими помежду си ЕС не се разпада, а просто сменя своята политическа форма и организация

Истина е, че всички държавно-правни субекти на тази земя са обвързани и зависими помежду си. Единствената сила, която изглежда като независима, но и това е илюзия, е Китай. Наистина всички са зависими. Това каза геополитическият анализатор Валентин Вацев в интервю за предаването „12+3“.

Вацев подчерта, че често се бъркат понятията суверенитет и независимост: „Понятието суверенитет е забранено, скандално, то злепоставя човека, който го използва. Илюзия е, че ние сме отказали от суверенитета си с влизането си в ЕС. Никой не може да се отказва от него. Суверенитет се губи не в резултат на отказ, а в резултат на загубване на война, например. Суверенитетът характеризира суверена, а суверенът е собственикът на властта. В нашата Конституция съвсем уместно суверенът е народът, т.е. собственикът на властта е народът. Аз нямам никакъв спомен, макар че бях съзнателен и много внимавах, от периода, когато България ставаше член на ЕС, да сме се отказвали от суверенитет.“

Според него има неразбиране при изясняването на либерализма: „Това, което днес се продава на пазара за либерализъм не е точно това, а е някаква много късно деформирана мутация. Аз бих го нарекъл ляво либерален хипостазиран екстремистки трансхуманизъм, който ползва аргументите на либерализма, но самите либерали биха се разграничили яростно от тези интелектуални експерименти“.

Според Вацев премиерът на Унгария Виктор Орбан е европейски лидер, който пази суверенитета на страната си и водената от него политика в това отношение е правилна: „Виктор Орбан е един европейски ръководител, който се сети, че суверенитетът все още означава нещо и че неговата политическа класа, на която той е репрезентатор, е длъжна да отговаря на обществените потребности на националните интереси. Всичко останало може да бъде отвратително, но според мен това е напълно правилно. Само гледано от българската оптика ЕС е царството на окончателно узрелия и победил глобализъм, на пищно цветущия трансхуманизъм, но нищо подобно. Днес е на лице в целия ЕС изключително тежък конфликт между националните елити и обикновената брюкселска евробюрокрация, която е проамериканска и въоръжена с идеологията на ултраглобализма, която отхвърля суверенитета като мръсна дума. Битката ще завърши с победа на националните елити. Брекзит е, освен всичко друго, и това“.

„В Европа се появява новата обществено политическа форма на единението на ЕС. Съюзът не се разпада, той просто сменя своята политическа форма и организация, но това е дело на нови хора, които сега се появяват. За мен големият въпрос е дали България може да излъчи хора, които честно да участват в този процес“, заключи Валентин Вацев.

Цялото интервю на Петър Волгин с Валентин Вацев: