Домусчиев: Заради интересите на Валентин Златев се застрашават хиляди фирми

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Законът за горивата обслужва определени интереси и цели да останат само големите бензиностанции. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването „Лице в лице“ на bTV. Той определи излизането на Петролната и газовата асоциация от КРИБ като манипулация, защото бизнес организацията не е подкрепила Закона за горивата, а дори е спомогнала за отлагането му.

 

„В сектор „Енергетика“ е пълна порнография. Надявам се от средата на април цената на тока за индустрията да се намали. Това са ключовите неща, които трябва да направим, ако искаме икономиката ни да се развива и бележи ръст. Започваме лошо годината!“ Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Още лятото, когато този закон тръгна да се прокарва с активното лобиране на Валентин Златев, КРИБ излезе с остра позиция към определени текстове в този закон, който засяга наши членове. Проведохме редица срещи, на които присъстваха и Валентин Златев, и председателят на Петролната и газова асоциация, и всички заинтересовани страни. След много дебати и дискусии успяхме да изключим земеделците от този закон, но за останалите остана обещанието, че ще бъдат изключени на по-късен етап“, отбеляза председателят на КРИБ.

Домусчиев заяви, че не е имало диалог за проблемите, свързани със закона: „Един закон се вкара насила от един човек, КРИБ деликатно си замълча. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поискаха от президента Радев да наложи вето, ние се надявахме, че ще се направят съответните корекции. След като това не се случи, ръководството на КРИБ и председателите на съответните браншови организации направихме постъпки този закон да бъде спрян, докато проблемите не бъдат изчистени“.

„Валентин Златев се опитва да натиска КРИБ, да казва „Аз напускам организацията“, нямам нищо против. Аз не мога заради интересите на един човек да ощетя интересите на хиляди фирми, аз имам принципна позиция. Може да ми е много симпатичен, но ролята на КРИБ е да защитава бизнеса“, изтъкна Домусчиев.

„Прави се една голяма манипулация. КРИБ не е подкрепил, а е поискала отлагане на закона за горивата. От много време се опитваме да водим диалог, за да не пострада тази индустрия, представляваща 25% от БВП, заяви Домусчиев във връзка с отлагане на закона за горивата.

„Още през лятото, когато законът беше подготвен, КРИБ излезе с остра позиция заради текстове, накърняващи наши членове. След много дискусии земеделците бяха изключени. 4-5 месеца преди законът да влезе в сила, сме призовавали петролната и газова асоциация да се направят промените. Срещахме арогантност и монолог. Този закон се прокарваше от един човек. След като корекциите не бяха направени, ръководството на КРИБ и представителите на браншовите организации, проведоха срещи с финансовия и икономическия министри, с призив законът да не се приема, докато текстовете не се изчистят“, заяви Домусчиев.

„Целта на този закон е да останат само големите бензиностанции. Този закон трябва да претърпи нужните корекции“, категоричен бе председателят на КРИБ“.

На въпрос в какви отношения са с Валентин Златев, Домусчиев отговори, че нямат личен конфликт, а дори са в добри отношения.

Домусчиев говори и за цената на тока. „Фалирали предприятия заради цената на тока няма. Има такива, обаче, които са си намалили производството. В сектор „Енергетика“ е пълна порнография. Надявам се от средата на април цената на тока за индустрията да се намали. Това са ключовите неща, които трябва да направим, ако искаме икономиката ни да се развива и бележи ръст. Започваме лошо годината“, каза председателят на КРИБ.

„Цената се определя на базата на средната за предходната година. Сега в момента цената е два пъти по-висока. Как точно го изчисли това господин Иванов, аз такава математика не съм учил. Освен ако пак индустрията не го отнесе като някаква екзотична такса, за да не се пипат потребителите и политиците да си живеят щастливо. Пълна порнография е в енергетиката!“, заяви Домусчиев и подчерта, че няма никакво доверие в КЕВР и Министерството на енергетиката.

Бизнесменът заяви, че масово фирмите са намалили производството си и чакат по-добри цени на електроенергията. Той прогнозира, че индустрията ще издържи до 4 месеца на тези обороти.

Държавата е монополист, защото електроенергията на независимата енергийна борса се доставя от НЕК, АЕЦ и „Марица-Изток“ 2. Този монопол дава възможност за злоупотреби. Факт е, че цените са високи, достигнаха в пъти цената от предходната година, надминаха цените в съседните ни държави. Това не се контролира и не се проверява и не се взимат мерки“ коментира Домусчиев.

Председателят на КРИБ заяви, че прогнозираният преди Нова година двуцифрен ръст на заплатите може и да не се случи, защото българската икономика става неконкурентоспособна.

„Хиляди апартаменти ние сме ги продали на хиляди лица. Горанов, когато е купувал този апартамент преди 5-6 години, със сигурност не го е купувал от нас. Кой кога му го е продал, това са неща, засягащи Горанов. Познавам Горанов – той е един много интелигентен млад финансист и смея да твърдя, че той е един от най-добрите финансови министри, които България е имала през последните 30 години“, коментира той скандалите с апартамента на финансовия министър.

„Ако имам да плащам някаква сметка, аз нямам неплатени данъци, каквото съм имал да плащам, винаги съм го плащал – не само към държавата, а и към моите контрагенти“, отбеляза шефът на КРИБ.