Доброто ченге Борисов отмени правото на мутри да газят срещу 20 хил. лв. глоба…

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Това информираха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Промените бяха внесени от народния представител от ГЕРБ Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Те засягат реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

Проектът за изменения на кодекса вече беше приет на първо четене в пленарната зала на 25 октомври, предстои да бъде разгледан на второ. Промените на Стоянова са внесени в деловодството на парламента на 1 ноември.

Съгласно готвените изменения, по предложение на Стоянова трябваше да бъде въведен таван на обезщетение за починалите при катастрофа – 20 000 лева. Този таван трябваше да урегулира поскъпването на „Гражданска отговорност“, защото тълкувателно съдебно решение на Върховния касационен съд (ВКС) разшири кръга от хора, които могат да претендират за обезщетение.

Затова от застрахователния сектор предупредиха, че ще има голямо поскъпване – защото трябвало да се намерят най-малко 800 млн. лева, за да се покрият и такива искове.

Стоянова, която е председател на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ, предлага различни стъпки.

В проектозакона 20 000 трябва да се платят на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител на починал при катастрофа.

Братът и сестрата на загиналия може да получат 15 000 лева, а 5000 лева обезщетение по изключение ще се дава на други лица, които са създали емоционални отношения с починалия – това е записано в предлаганите промени в Кодекса за застраховане.

Ключът при тези предложения обаче е, че Стоянова иска промените да важат и за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията.

В средата на август тази година КФН представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения от застрахователи и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

Затова КФН препоръча по-скъпи полици. Отделно те поскъпват и заради вноските по „Зелена карта“ – за изплащане на обезщетения от български застрахователи при катастрофи на чужденци, застраховани в България.   Епицентър

ПО ТЕМАТА:

Срещу 20 хиляди лева глоба ще можеш да газиш свободно пешеходци… ГЕРБ въвеждат таван на обезщетенията…