Днес ние отдаваме молитвена почит на оня, който сложи край на кървавото гонение на езичеството срещу християнството

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Днес ние отдаваме молитвена почит на оня, който сложи край на кървавото гонение на езичеството срещу християнството. Това е св. цар Константин Велики ведно с майка си блажената Елена.

 

Св. Константин беше този, който запрети на тъмнината да пречи на светлината свободно да праща лъчите си, та всички ония, които са били в мрак и смъртна сянка, да бъдат огрени от светлината (Мат. 4:16).

Нека като отдаваме молитвена почит на равноапостолните св. Константин Велики и св. Елена, заедно с цялата Църква сърдечно да ги възпеем: „Дал си, Човеколюбче, на Твоя благочестив угодник Соломонова мъдрост, Давидова кротост и апостолско православие“. И нека, както тогава приживе се е грижел за св. Църква, тъй и сега по неговите молитви и тези на неговата майка блажена Елена Бог да прати мир, благоденствие и всяко благополучие на земята! А пък ние, днешните християни, да следваме техния пример, като издигнем високо знамето на правдата, истината и любовта – Христовата вяра – и с него да извървим пътя на предстоящото нам жизнено поприще, та „оправдани с Неговата (Христовата) благодат да станем по надежда наследници на вечния живот“ (Тит 3:7)

Честит празник на всички именници!
Днес празнуват и носещите името Стоян. Защото Константин е латинският еквивалент на Стоян.

Отец Силвестър Янакиев, Фейсбук

Св. равноапостоли Константин и Елена

Днес, на 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена – паметта на император Константин и неговата майка Елена.

Император Константин е владетелят, който обявява свободата на християнската вяра – през 313 г. издава Миланския едикт, с който спира преследванията на християните и въвежда християнството като официална религия в Римската империя.

Той защитава християнската вяра по време, когато езическият свят заплашва с огън и меч да изтрие от лицето на земята самото име християнин – в края на III и началото на IV век. Свиква Първия вселенски събор през 325 година против ереста на Арий.

В историята той остава като Константин Велики, а в християнството е почитан като Равноапостолен.
Майка му, царица Елена, остава в паметта на поколенията с благочестивия си начин на живот. В житието на двамата равноапостоли се посочва, че по неин почин е бил открит Кръстът Господен на Голгота.
Тя отива на поклонение по местата, където е живял Христос и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Построява манастири.

Заради делата си в защита на християнската вяра императорът и неговата майка са канонизирани за светци.
В народната традиция днешният ден е посветен и на нестинарството. / КРОСС