вашият виртуален всекидневник

Директорът на ЦРУ: Без въпроси, ако Ким Чен Ун изведнъж умре

в Свят

Директорът на ЦРУ Майк Помпео призова да не му се задават въпроси, ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун изведнъж умре. „Ако Ким умре, имайки предвид историята на ЦРУ, просто няма да говоря за това. Някой може да помисли, че това е случайно“, каза той с усмивка пред форум на служители от националната сигурност, съобщи Dariknwes.bg.

Медиите припомнят, че ЦРУ има тъмна история в опити за ликвидирането на лидерите на Иран, Куба, Конго, Виетнам и Чили. По-рано тази година Северна Корея заяви, че ЦРУ се опитало да убие Ким с помощта на южнокорейските разузнавателни служби.

Директорът на ЦРУ посочи, че правителството на Ким е на крачка от създаването на ядрена ракета, която би могла да удари цели в САЩ, и би трябвало да се работи, за да се предотврати това. „Сега те са достатъчно близо до възможността и от гледна точка на американската политика, ние трябва да се държим така, сякаш сме на прага да постигнат тази цел”, каза Помпео.

Той подчерта, че ЦРУ не знае със сигурност кога КНДР ще има междуконтинентална балистична ракета, способна да носи ядрени бойни глави, но това няма значение, тъй като перспективата е до месеци. „Президентът заяви много ясно – той е готов да гарантира, че Ким Чен Ун няма да получи способността да държи Америка в риск. Това ще бъде предотвратено с военна сила, ако е необходимо”, поясни директорът на ЦРУ.

През септември авторитетният американски всекидневник “Ню Йорк таймс” цитира изявлението на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, че САЩ “държат отворена вратата” за военно разрешаване на въпроса с провокативното поведение на Северна Корея. “Ако САЩ и техните съюзници досега не са свалили никоя севернокорейска ракета, то е защото Пхенян все още не е изстрелял такава, която пряко да заплашва американска или японска територия. Това обаче може да се промени, казал той. “Засега севернокорейските ракети падат “в средата на океана”. Ако те обаче се окажат насочени срещу Гуам или американска територия, това ще наложи друг отговор”, заяви тогава Матис. / ГЛАСОВЕ

Loading...
loading...
loading...
Директорът на ЦРУ: Без въпроси, ако Ким Чен Ун изведнъж умре by

Последни от Свят

Отиди Горе