Джонсън на път да получи рекордна изборна победа

в ПО СВЕТА

Според последните социологически проучвания на Острова консерваторите ще спечелят изборите през декември с най-висок резултат от времето на Маргарет Тачър. Звучен плесник за Корбин и лейбъристите, които, ще занимават с джендъра, пречат на Брекзит, предлагат национализация, климатични истерии и тем подобни „прогресивни“ психарии.,-Борислав Цеков

Консервативната партия на Борис Джонсън е напът да получи мнозинство от 68 места в Камарата на общините – мандат, невиждан досега от времето на Маргарет Тачър. Това показва актуално проучване на агенция YouGov, цитирано от Bloomberg.

Подобна преднина ще позволи на премиера безпроблемно да ратифицира споразумението си за Brexit преди крайния срок от 31 януари и по всяка вероятност ще му предостави повече пространство за компромиси в последващите търговски преговори с Европейския съюз.

Според модела на резултатите, който е разработен от YouGov и успешно предвиди изхода от изборите през 2017 г., консерваторите ще получат 359 места от 650 – най-добрият им резултат от успеха на Тачър на изборите през 1987 г., съобщава Ройтерс.

Като се вземе предвид статистическата грешка, местата на торите влизат в диапазона между 328 и 385.

Данните са мрачни за опозиционната Лейбъристка партия, чиято кампания за пореден път беше помрачена от скандали, този път във връзка с обвинения в антисемитизъм. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин има само две седмици, за да промени тенденцията и да обърне настроенията в тези области на страната, които подкрепиха на референдума излизането от Европейския съюз.

Борис Джонсън обеща да осъществи Brexit до 31 януари, ако спечели изборите. Това ще е значителен успех, след многобройните неуспехи на него и предшественичката му Тереза Мей да прокарат споразумението с ЕС в парламента – условие за напускане на блока.

„Размахът на Консервативната партия е по-голям в областите, които гласуваха за излизане (на референдума – бел. ред.) през 2016 г., като по-голяма част от прогнозираните ръстове на торите идват от север и от градските части на Уест Мидландс, както и от бившите миньорски центрове в Ийст Мидландс“, посочи Антъни Уелс, директор на звеното за политически и социални проучвания на YouGov.

След като бяха съобщени данните цената на британския паунд нарасна, като британската валута успя да поскъпне спрямо долара с близо половин цент само в рамките на минути. Към 16:15 ч. Българско време паундът се търгува при цена от 1,2915 долара.
Инвеститор/Новини Лондон