Джейми Оливър се застъпи за бедните

в Свят
Loading...

Известният британски шеф-готвач Джейми Оливър заяви, че на страдащите от наднормено тегло бедни хора няма да им помогнат лекциите за здравословно хранене, съобщи  The Times.

Оливър каза, че е неправилно да се обвиняват тези хора в това, че не им достига сила на волята, за да ядат по-малко. Според него, бедните семейства не могат да мислят за правилно хранене и за «пет зеленчуци и плодове на ден» за своите деца, защото им се налага да мислят как да осигурят на семейството си достатъчно храна въобще, за да оцелеят.

Ако богатите хора са склонни да се вслушват в съветите за здравословно хранене, то тази логика не важи за бедните семейства, чийто деца в пъти повече страдат от наднормено тегло, защото «те практически живеят в друга държава».

«Ако можете да си купите само боклук, за да не умрете от глад — то ще ядете само боклук», цитира изданието думите на Оливър.

Той призова правителството да ограничи броя на евтината, нездравословна храна и да забрани рекламата в Лондонското метро.

«Кръстоносен поход срещу наднорменото тегло — това е реформистко движение, което в значителна степен се подкрепя от горните слоеве на средната класа. В него има елемент на снобиско отношение към храната, затова то е толкова привлекателно за известните шеф-готвачи…

Те казват, че бедните хора нямали сила на волята, а това граничи с тежко оскърбление», цитира  The Times думите на Кристофър Сноуден от Института по икономика.

Превод и редакция: Петя Паликрушева, News Front

Джейми Оливър осъди Макдоналдс

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе