Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Делян Добрев отказва да се съобрази с Конституционния съд

в България
Loading...
Делян Добрев остава народен представител от парламентарната група на ГЕРБ. Това стана ясно след днешното му извънредно изявление в парламента във връзка с решението на Конституционния съд. Според съда Народното събрание е нарушило Конституцията си с отказа си да подкрепи оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев.

 

На срещата с медиите присъства и председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов.

 

“С нетърпение очаквахме решението на Конституционния съд. Искам да подчертая следното – казусът с динамичния състав при подаване на оставка на народен представител е бил винаги сложен”, коментира Данаил Кирилов.

 

“Припомнете си 2013 г., когато стартира 42-то Народно събрание, където народен представител от ГЕРБ беше избран за кмет на Варна Иван Портних. Тогава той не беше освободен от тогавашното мнозинство и се наложиха три гласувания. Сега ние подкрепихме нашия колега, който беше подал оставката на достойнството”, допълни той.

 

“Делян Добрев защити името си. Ние защитихме неговото име. За това е напълно нормално, че константната воля на г-н Добрев не е за оставка. Той направи изрично обръщение, в което заяви, че оттегля оставката си”, обясни депутатът от ГЕРБ.

 

“Моля да се цени и последният абзац от Конституционния съд, а той е следният: “Народното събрание, а не Конституционният съд, е упълномощено с правомощията да освобождава или назначава народен представител”, каза още Данаил Кирилов.

 

По думите му изцяло пресилени и спекулативни са твърденията на БСП, че това е незачитане на конституционните норми. “В тази сложна ситуация, която беше уникална, смятам, че парламентът и ГЕРБ действа в максимална степен законосъобразно”, добави той.

 

За да отклони вниманието от факта, че партията му действа в нарушение на конституцията, Делян Добрев продължи и битката с опонентката си Елена Йончева от БСП, която предизвика оставката му с разкритията си за роднинските назначения в Община Хасково.

 

“С документи в национален ефир опровергах всички лъжи на Елена Йончева. Балонът, който през последните месеци тя надуваше, се спука. През декември месец изтеглих своята оставка не само заради подкрепата на моята партия, а и на цялото общество. На свой ред през изминалата седмица зададох въпроси на Йончева – участва ли в съдружие с офшорна фирма”, попита Делян Добрев.

 

“Попитах Елена Йончева дали има нещо общо с източването на близо 42 млн. лева от КТБ чрез тази офшорка. Вече втора седмица няма отговор на моя въпрос. И в тази връзка искам да знам дали Елена Йончева ще си подаде оставката”, попита още депутатът от ГЕРБ.

 

Със 7 на 4 гласа Конституционният съд (КС) обяви днес за противоконституционно решението на Народното събрание, с което не беше приета оставката на Делян Добрев като депутат.

ГЛАСОВЕ

Последни от България

Отиди Горе