Делян Добрев обвини Елена Йончева, че работи за руските служби

в БЪЛГАРИЯ
Поръчка” от бизнесмени, окупирали Община Хасково, или от чужди служби по линия на енергетиката – така депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обясни новите обвинения на Елена Йончева от БСП, че свързани с него фирми са спечелили милиони от обществени поръчки в Хасково. Преди дни Йончева предаде в прокуратурата доказателства, че фирми, близки до Добрев и зет му, са санирали различни сгради и са усвоили обществени поръчки за 50 млн. лв.

Срещу конкретните данни, които Елена Йончева предаде в прокуратурата, Делян Добрев хвърли серия от недоказани обвинения в ефира на бТВ, поднесени под формата на въпроси и намеци.

„Тя изпълнява ли поръчки на трима бизнесмени в Хасково, които са „превзели” хасковския кмет и той вече не е кмет на ГЕРБ? Един от тези бизнесмени стои на стола на кмета, включително физически – кметът стои на конферентната маса, в присъствието на двамата се викат общински служители и им се поставят задачи”, попита той.

Не стана ясно кой е бизнесменът, но ексминистърът каза, че става дума за човек, близък до Иван Стаматов, с когото градоначалникът Добри Беливанов беше на екскурзия в чужбина.

Делян Добрев отиде още по-далеч и заподозря журналистката в шпионаж за чужди служби: „Г-жа Йончева служител ли е на определени служби в България и в чужбина? Изпълнява ли поръчка на български или чужди служби за дискредитирането ми заради енергийни проекти, които няма да се случат, ако аз съм председател на енергийната комисия в парламента?”, продължи с въпросите депутатът, явно намеквайки за Русия.

Той извади и снимки от предизборната кампания на БСП в Хасково. На тях се вижда млад мъж, който бил „постоянен придружител” на Елена Йончева по време на проявите. „Знае ли, че този господин има присъда в Испания и, доколкото знам, е излежавал присъда за измами? Какво е вършил през предизборната кампания – за кой контингент е отговарял този господин?”, попита Добрев.

Елена Йончева отказа да се включи по телефона и да отговори на въпросите, които Делян Добрев й зададе.

„Благодарение на г-жа Йончева излезе, че поръчките са нещо лошо в Хасково, а благодарение на тях се постигнаха най-ниските цени в България”, оправда се той.

Делян Добрев защити и шуробаджанашкото назначение на братовчедка си Росица Гаргова в хасковската община, като посочи, че тя е била отличена с награда за най-добър финансист от Националното сдружение на общините. Освен това всички кадри на ГЕРБ били напуснали Община Хасково, след изострянето на отношенията им с кмета Беливанов, което, според Добрев, изтривало вината му за роднинските назначения.

Добрев допълни, че „Еко Традекс Груп”, в която миноритарно участие има съпругът на първата му братовчедка – Даниел Гаргов, е започнала сериозната си дейност с обществена поръчка още преди идването на ГЕРБ на власт – за реконструкция на сметище за 10 млн. лв. през 2006 г. в Смолян, с кмет Дора Янкова (днес – депутат от БСП). В последствие има и друг договор със същата община през 2009 г.

На този фон, в Хасково „Еко Традекс Груп” имала няколко загубени големи търга в Хасково през последните години, а спечелените били след изтеглянето на кадрите на ГЕРБ от общината.

Гаргов, който по смисъла на закона не е свързано лице с Делян Добрев, има и 1/3 участие в друга фирма – „Форуком”, която е дала кредит на бащата на бившия министър за изграждането на завод за пелети. Депутатът подчерта, че кредитът е с 8% лихва, всичко построено и цялото останало имущество са гаранция и на този етап родителите му не могат даже да покриват главницата по задължението.

„Вие като теглите кредит да правите бизнес, къде отивате – при приятел да ви даде пари или в банка, където имате познат”. Така Добрев обясни защо заемът е именно от „Форуком”, а не от друга финансова институция.
ГЛАСОВЕ

ПО ТЕМАТА:

Елена Йончева: Свързани с Добрев фирми са усвоили 50 млн. лв.