Германското правителство иска достъп до всеки компютър и мобилно устройство

в ПО СВЕТА

Вътрешният министър на Германия иска да накара компаниите в областта на цифровите технологии и автомобилите да предоставят скрит цифров достъп до компютри, автомобили, смартфони и други.

RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) съобщи този петък, че министърът на вътрешните работи е подготвил проектозакона “Законното право на трети страни да разрешават тайно наблюдение”. Според RND, предложението “драстично би разширило” правомощията на държавата в шпионажа на своите жители.

Министърът на външните работи предлага закона, понеже за разузнавателните служби става все по-трудно да пробиват системите за сигурност на цифровите устройства.

Така например, алармените система на съвременните автомобили предупреждават шофьора, дори ако автомобилът се разклати. Новият закон предвижда, че тези сигнали няма да бъдат изпратени първо на собственика на автомобила, ако полицията реши, че това е необходимо на следствието.

Но параметрите на новия закон са толкова широки, че службите получават възможност да шпионират с помощта на всяко устройство, свързано с интернет. Техническите компании ще бъдат задължени да осигуряват задна врата за достъп до частните таблети, лаптопи и дори до съвременните телевизори и интелигентните кухненски системи.

Службите за сигурност ще имат нужда от разрешение на съдия, за да проникнат в някое от тези устройства.

Предложението бе посрещнато с учудване от дигиталните активисти. “Проектозаконът е директна атака срещу дигиталната и цифровата сигурност на хората. Плановете на вътрешния министър звучат като кошмар на Оруел. Съвсем скоро всички жилища и домове в Германия ще имат устройства, които могат да се използват за подслушване“.

Даниел Десподов, Kaldata.com