Германия планира да въведе данък на богатите за преодоляване на кризата

в ПО СВЕТА

От кризата, причинена от пандемията на коронавирус, Германия вероятно ще бъде спасена от богатите ергени. Министърът на финансите Олаф Шолц (SPD) предложи да се въведе максимална данъчна ставка от 45 процента от облагаемия доход за самотни лица с богатство над 250 хиляди евро.

„Гражданите, които печелят много, трябва да дадат по-голям принос за възстановяването на страната“, казва Шолц в интервю за Tagesspiegel am Sonntag, „Това е нашата цел и със сигурност ще стане част от предизборната програма на социалдемократите през следващите парламентарни избори.“

Според министъра пандемията е показала нуждата от солидарност в обществото. Това не трябва да се забравя. По време на финансовата криза през 2008 г. богатите хора оставиха негативно впечатление. Спестиха милиарди евро в данъчни облекчения. И в края на краищата те се държаха така, сякаш са господарите на живота, като не помислиха за другите.

Редица експерти не са съгласни с предложението на министъра на финансите. И така, директорът на Института по немска икономика (IW) Майкъл Хътър смята тази стъпка за ненавременна.

„Сега не е моментът да стимулирате очакванията за увеличение на данъците. Това ще създаде и напрежение за инвестициите, които вече драстично намаляха по време на кризата“, смята икономистът.

Според Хътер, като цяло в Германия съществува ефективна система за преразпределяне на данъци и трансфери отгоре надолу.

Предложението на министър Шолц трябва да бъде разгледано от правителството. Консервативният блок на ХДС / ХСС на канцлера Ангела Меркел, който формира управляващата коалиция заедно със социалдемократите, се противопоставя на данъка за богатите. В същото време Християндемократите посочват коалиционно споразумение, според което партньорите отказват да вдигат данъци през настоящия законодателен период.

Анализаторите разглеждат изявлението на Олаф Шолц като опит за подобряване на рейтинга на SPD, който напоследък значително намаля. Проучванията показват, че 63,7 процента от германците смятат данъка върху богатите за справедлив, докато 30,9 процента отхвърлят предложението, пише Welt.

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе