Генерал от САЩ: Русия има оръжие от «четвърто измерение»

в ПО СВЕТА

Бившият военен от САЩ генерал-майор Ховард Томпсън сподели за въоръжение от «четвърто измерение», което притежават Русия и Китай. Според офицера, Съединените Щати също се нуждаят от развитие на отбранителния отрасъл.

Това пише той в статията си за изданието The Hill.

Екс-командващият Северното командване на Въоръжените сили на САЩ се позовава на изследването на Института за аерокосмически изследвания «Митчъл», в което ясно е посочено, че хиперзвуковото оръжие в съвременните условия на война позволява да се поразяват цели с голяма скорост и по цялото земно кълбо.

Томпсън отбелязва, че Русия и Китай вече разработват подобно въоръжение.

Авторът дава за пример неотдавнашните изпитания на руския хиперзвуков комплекс «Авангард».

Китай, пише военният в оставка, също се проявявал достатъчно агресивно в опитите си да постигне подобно ниво на въоръжение.

По данни на заместник-министъра на отбраната за изследванията и разработките доктор Майк Грифин, за последната година Пекин е извършил повече изпитания, отколкото Вашингтон за последните десет години.

През декември 2018 година от Сметната палата на САЩ заявиха, че Съединените Щати не разполагат с възможности да се противопоставят на хиперзвуковото оръжие на Русия и Китай.

Както съобщи заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов, хиперзвуковите ракети от руския комплекс «Кинжал» могат да поразяват вражеските самолетоносачи, крайцери, фрегати и есминци.

Припомняме, че САЩ оцениха изпитанията на руската ракета с хиперзвуков крилат боен блок от комплекса «Авангард».

Както отбеляза военният експерт Виктор Баранец, няма такива компютри, които биха могли да определят траекторията на полета на тази ракета.

National Interest се позовава на американски военни експерти, които твърдят, че САЩ нямат способности, за да прихванат руската ракета.

Според главата на стратегическото командване на САЩ Джон Хайтен, Пентагонът не разполага с каквато и да било защита, която може да предотврати употребата на това оръжие.

Както се отбелязва, за подобен вид въоръжение, което може да носи ядрен заряд, дори 50 % вероятност да бъде прихванато — е недопустима заплаха.

NI отбелязва, че разполагането на «Авангад» през настъпващата година ще позволи на Русия да изпревари САЩ и Китай в надпреварата в хиперзвуковото въоръжаване.

Washington Examiner пише, че руският комплекс «Авангард» превъзхожда хиперзвуковата система на САЩ.

Но, според изданието, американците имат по-развити системи за насочване към целта, «САЩ вероятно ще победят в ядрена война с Русия, дори ако загубите сред гражданското население бъдат ужасни».

Изданието добавя, че в случай на война системата за ПРО отбрана на САЩ числено ще бъде потушена от руските ракети.

CNBC, позовавайки се на данните от разузнаването, отбелязва, че новото руско въоръжение се различава с висока маневреност и непредсказуемост, което затруднява неговото проследяване.

Според телевизионния канал, изхождайки от информацията, че хиперзвуковите летателни апарати ще влязат на въоръжение в Русия към 2020 година, това ще бъде «значителна крачка», която ще позволи на Москва да изпревари САЩ и Китай в това отношение.

Полковникът в оставка Виктор Баранец припомня, че неотдавна оценките в американската перса са били съвсем други.

«Добре си спомням как реагира американският печат на посланието на Путин до Федералното събрание, когато той показа уникалните руски въоръжения.

Много добре си спомням фразите «Кремъл блъфира», «Путин ни разказва приказки», «руснаците се гаврят със света».

Сега същите тези хора, които бяха язвителни по повод нашите въоръжения, буквално през зъби признават: да, Русия има такова оръжие.

В американската преса прозира ревност и униние.

Дори най-големите американски военни специалисти не очакваха от Русия това.

Някои казват, че това може да промени американската военна доктрина, защото появата на такъв вид оръжие променя представите за същността на съвременната война.

Нека сега добре да си помислят, трябва ли да излизат от Договора за ракетите и НСВ-3″, каза Баранец.

Той обясни в какво е уникалността на тази ракета.

«Няма такива компютри, които биха могли да установят ненормалната траектория на полета на «Авангард».

Американците гадаят доколко са изостанали от Русия.

Ако американците не успеят да откраднат от нас секретите на устройството на «Авангард», те едва ли ще успеят да сътворят нещо подобно дори след 20 години.

Това е единственото оръжие в света, което лети не по класическа траектория.

Космическото разузнаване може да засече старта на обикновена ракета, нейната скоростна траектория, точката на прицелване.

Това позволява да се определи мястото, където е най-удобно тя да бъда свалена.

А логиката на «Авангард» не може да се установи и от най-мощния компютър, дори ако той бъде с размера на Белия дом», каза Виктор Баранец.

Петя Паликрушева, News Front