Газова криза: България – въобще без газ!

Газова криза

Игра на нерви, но и реалност за вдигане на цените

България – въобще без газ!

След поредния кръг разговори във Виена в четвъртък за руско-украинските отношения в областта на газа и транзита към трети страни днес ситуацията ескалира до поредна криза.

Договорът за транзит изтича на 31 декември т. г. “Газпром” предложи два варианта на Украйна:
• нов дългогодишен контракт;
• временен договор за една година чрез анекс като продължение на сегашния.

Тези предложения обаче са обвързани с отказ на Украйна от съдебните претенции за общо 22 млрд. долара по редица искове (първото арбитражно дело вече е спечелено от украинците)

Киев отхвърля отказа от съдебни претенции.

Днес Юрий Витренко, шеф на “Нафтогаз” обяви, че компанията му е получила писмо от “Газпром”, в което се предупреждава, че без договор транзитът на газ ще бъде спрян от 1 януари. Русия доставя на държави от Европа между 200-250 млрд. кубометра газ, като между 87 и 100 млрд. преминават по украинската магистрална мрежа (тя е с капацитет до 180 млрд.)

Следователно при такъв вариант доставките към Европа ще се ограничат на една трета, но за България – на 100%.

Не между другото ще отбележа, че интерконекторът с Гърция тепърва започва да се строи след 10-годишно протакане и вероятно това ще се прави с мравешки темпове.

Разбира се, битката между руснаците и украинците е война на нерви и надали доставките ще спрат. От друга страна такива битки винаги вдигат цената на природния газ и цената на транзита, което е сред необявените им, но преследвани цели. Но от друга страна обаче се е случвало при такива спорове доставките наистина да спрат напълно, както стана в началото на 2010 г.

Забележете, че на междудържавно равнище (министри) се обсъжда и предлага от “Газпром” и Русия дългосрочно продължаване на транзита през Украйна.

Това означава, че Турски поток (турско-руско-сръбски, както го наричам) е блъф на Кремъл, разиграван като коз в преговорите с Украйна и преговорите с ЕС!

Вероятно Анкара го знае и затова е скръстила ръце, вместо да полага газови тръби към България или да прави интерконектори за пътя на газа към нас.

А българското знае ли го? Според мен – да! Но по-важното за него е далаверата.

Григор Лилов