ГЕРБ предлага промени в Закона за извънредното положение относно събирането на дългове

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови поправки в Закона за извънредното положение, които утре ще обсъжда правната комисия, за да бъдат гласувани в понеделник.

Депутатите предлагат на парламента да замрази всички действия на банките, фирмите за бързо кредитиране и колекторските фирми по събирането на неплатени вноски и дългове.

От 13 март до края на извънредното положение се забранява начисляването на лихви за забава на вноските и неустойки по кредитите, както и по лизингите. Те не могат да бъдат и предсрочно изискуеми по време на извънредното положение.

Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и всички други кредитни институции според едноименния закон. Забранява се и изземването на вещи на длъжниците. Банките и останалите финансови институции няма да имат право да развалят договорите и да изземват имущество на гражданите. Промяната е записана в чл. 6 от закона.

Забраната се отнася и до случаите, когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, или с други думи законът връзва ръцете и на колекторските фирми, изкупили дълговете на длъжници.

Последни от НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Don`t copy text!
Отиди Горе