В седем държави Коледа е забранена

в Любопитно

Коледа е най-големият християнски празник. В някои държави по света обаче той не само не се отбелязва, но дори е забранен.

Чиста случайност…

Ето кои са те:

Саудитска Арабия

Ислямските закони не разрешават празнуването на Коледа. Ако все пак решите да отбележите празника, е възможно да си навлечете сериозни проблеми.

През 2013 г., например, в страната са задържани повече от 40 души по обвинение в „заговор за празнуване на Коледа“.

Сомалия

В страната съществува национална забрана за честване на Коледа, въведена през 2015 г. Смята се, че християнският празник е заплаха за мюсюлманите.

Таджикистан

В Таджикистан са забранени коледните дръвчета, фойерверките, консумацията на празнични ястия и всякакви други прояви на коледен дух. От 2013 г. в страната е забранен и Дядо Мраз – руската версия на дядо Коледа.

Бруней

Сред забранените дейности в страната са украсяване на коледни елхи, пеене на религиозни песни и изпращане на коледни поздравления. Ако поданиците на супербогатия султан на Бруней възнамеряват да празнуват християнския празник, рискуват пет години затвор.

Северна Корея

Коледа е забранена в Северна Корея, както и всички религиозни практики, които не са одобрени от държавата. Нарушителите рискуват сериозни наказания.

Япония

Тук не съществува официална забрана на Коледа, но това не е признат официален празник. Но пък и християнството не е доминиращата религия в Япония и малко хора празнуват на 25 декември.

Китай

В комунистически Китай също не се празнува Рождество Христово.

Либерта.бг

ПО ТЕМАТА

Окултните корени на коледа

10 факти от Библията, които църквата кой знае защо се опитва да се скрие от нас

 

 

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе