В САЩ рекорден ръст на безработица: Броят на безработните може да надхвърли 40 милиона души

в ПО СВЕТА

Реалният брой на безработните в САЩ може да бъде много по-висок поради факта, че някои категории не могат да кандидатстват за обезщетения.

През изминалата седмица повече от 3,2 милиона американци подадоха първите си молби за обезщетения за безработица на фона на пандемията на коронавирус COVID-19. Това съобщи Министерството на труда на САЩ в четвъртък, 26 март.

За седмицата, приключила на 21 март, процентът на първоначалните заявления, като се вземат предвид сезонните колебания, възлиза на 3 283 000″, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че това е повече от четири пъти по-високо от предходната рекордна цифра през октомври 1982 година от 695 хиляди заявления.

Министерството на труда на САЩ също отбеляза, че говорим за увеличение с над 1000% в сравнение с данните за предходния период.

Според данни на изданието The Washington Post, някои американци трябвало да чакат часове властите да приемат молбата им по телефона или дори през сайта.

Много американски икономисти, пише изданието, смятат, че рецесията в страната вече е започнала и до април броят на безработните ще надхвърли 40 милиона души.

В същото време, обяснява изданието, действителният брой безработни може да е много по-висок поради факта, че определени категории — самонаети заети, студенти, на свободна практика, които наскоро са сменили работата си или са се преместили в друга държава — нямат право да кандидатстват за обезщетения.

По-рано стана известно, че сенатът на САЩ одобри пакет от помощ за 2 трилиона долара във връзка с пандемията COVID-19. Всеки възрастен американец ще получи помощ в размер на 1200 долара и 500 долара за непълнолетни.
Има и програма за заем от 500 милиарда долара за бизнеса, щатите и градовете.

В САЩ броят на жертвите на COVID-19 надхвърли 1000 души.
През последните дни броят на смъртните случаи в страната се утрои. Общо са регистрирани повече от 69 хиляди случая на коронавирусна инфекция.

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе