В „Бояна“ дишат най-мръсен въздух

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Най-високото ниво на фини прахови частици е измерено в столичния квартал „Бояна“

 

Това са показали данните на мобилната станция, с която от министерството на околната среда и водите са извършили извънредна проверка за замерване на  атмосферния въздух в четири софийски района в периода 13-20 ноември.

Два от замерваните райони са били с ТЕЦ отопление, един с отопление на твърдо гориво – кв. „Бояна“, и един типичен транспортен район – около паметника на света София в центъра на столицата.

Според министъра на околната среда и водите  резултатите от изследването идват да потвърдят за пореден път, че основен замърсител на въздуха  е битовото отопление с твърдо гориво, което ясно си личи от  нивата на фините прахови частици за същия период в Студентски град, който се отоплява с ТЕЦ.

От Столична община вече имат решение и за това.

Освен това, Столична община ще извърши законодателни промени с цел да се регламентират качествата на всички горива за битово отопление, които се предлагат.

Министър Димов посочи пък, че се наблюдава положителна промяна в качеството на столичния въздух.

През 2014 г. само в една от измерваните станции стойностите на замърсяване са били по-ниски от нормите, докато през 2016 г. почти всички станции са под нормата за средногодишни емисии на фини прахови частици.

Това обаче не означава, че проблемът е разрешен, допълни той посочи, че ръководеното от него министерство ще продължава да работи активно в тази посока.

Силно засегнати от проблема остават и  градове  като Видин, Монтана и Горна Оряховица посочи още Димов, но  и подчерта, че тенденциите все пак са положителни, като активно се работи по-въпроса.

Промяната обаче е плод на продължителни усилия и няма как да се случи за една нощ, завърши той. / Телевизия Евроком