Въведение Богородично e! Денят на християнското семейство

Днес е Въведение Богородично, празник на християнското семейство

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. Един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма. С решение на Св.Синод на Българската православна църква, от 1929 година този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж. Според православната традиция на този ден е въведена в храма от своите родители 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка. Затова се счита, че на този ден цялото семейство трябва да влезе в храма и да отдаде почит на всички християнски добродетели. Традициите казват още, че след църква семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома. Според народните поверия на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата богата. Според това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще бъде то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Днес е празникът на християнското семейство – Въведение Богородично – един от празниците, на който православните християни почитат Света дева Мария

Православната църква днес отбелязва Въведение Богородично – празник, посветен на християнското семейство и на християнската младеж.

Според Светото писание на този ден 3-годишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Денят става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът ѝ Йосиф. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

Празникът е въведен в Константинополската църква през 7 век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква – през 1374 г. от папа Григорий Единайсети.

Според това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще бъде то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Свещеникът Михаил Ковачев от Ловеч обясни значението на празника: „Въведение означава влизането на Божията Майка в Йерусалимския храм. Когато тя е навършила три години, била отведена от нейните родители в Йерусалимския храм, за да остане там и да се подготвя за своето бъдещо предназначение да стане майка на Сина Божи, на Спасителя на света. Въведение Богородично в България от 1929 г. се отбелязва и като Ден на християнското семейство и православната християнска младеж, защото именно в Божията майка ние виждаме един сияен пример какви трябва да бъдат нашите деца. Нейното семейство е било пример за това какви трябва да бъдат истинските християнски семейства.

В Константинополската църква празникът е въведен през VII век, а в Римокатолическата – през 1374 година.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

На големия църковен празник Врачанската митрополия организира няколко прояви, посветени на Деня на християнското семейство и православната младеж. Светата литургия за големия празник Въведение Богородично ще бъде отслужена във Враца с Единоцърквие в храма „Свето Възнесение”. Според местната традиция, след обед храмът събира възрастни и деца за отбелязване на Деня на християнското семейство и православната младеж. За малките ще има благословения и подарък от Врачанския митрополит Калиник, а за по-големите – беседа за църковното тайнство брак и поглед според православната традиция към проблемите на семейството.