Война на думи

в ПО СВЕТА

Така се нарича инфографиката, подготвена и публикувана през седмицата от агенция Ройтерс, показваща потенциалните възможности на Северна Корея да изпълни заканите на своя лидер за атака срещу САЩ и по-специално тихоокеанския остров Гуам.

И въпросната графика изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

Плътните червени траектории, в левия край на графиката показват характеристиките на последните изпитани от корейците ракети носители, през настоящата година.

Прави впечатление последната, която е достигнала височина на полета, която се равнява на ДЕВЕТ пъти височината от Земята на Международната космическа станция.

Проверих, МКС се намира на орбита, която е с малко над 400 километра над земната повърхност.

Щом могат да летят на толкова високо сигурно могат и на далеч?

С пунктираните червени линии са показани потенциални траектории на корейските ракети, ако се стигне до изпълнение на заканите.

Най-близо са японските цели.

Следва остров Гуам, на малко повече от 3 000 километра от КНДР.

Показани са още големи градове в щата Аляска и завършват с Лос Анджелис и Чикаго, на малко под 10 000 километра от точката на изстрелване.

Дано да не се стига до реален сблъсък, но това не ни освобождава от задължението да се подготвим, макар и само теоретично.

Властите на остров Гуам вече издадоха и разпространиха брошура, с която съветват населението (малко над 160 000), как да действа в случай на атака от Северна Корея.