Водата от река Марица не става за пиене и готвене

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

В момента в река Марица тече чиста вода.

Това каза на брифинг министърът на околната среда Емил Димитров на брифинг в Хасково по повод проверките на водите на река Марица, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„360 пъти е завишението при колектора на „Неохим“. Тази вода вече не изтича с такива превишения на нормите в река Марица. Изпуснали сме 4 язовира в четвъртък. Водата е смесена с другата и всички показания надолу вече са взети. 4 пъти са взети проби. В момента там тече чиста вода. Има процесуално-следствени действия, които текат на територията на предприятието, което е възможен замърсител. Там постоянно са взимани проби“, посочи министърът.

„Имаме едно предприятие за торове. Намерили сме част от торове във водата, където са починалите животни. Тези торове не влияят на рибите. Вчера е проверена водата в реката. Това, което е намерено в тази част, която е след тръбите, което е довело до смъртта на животните, е тези вещества, които издирваме в момента, за да сме спокойни, че няма замърсяване“, добави той.

„Днес ще отиде писмо до ВАП във връзка със складове, които се намират на територията на страната, загробени през 80-те години. Предполагам, че ще последват действия по изваждането на тези складове и обеззаразяването им в чужбина. Вчера притесненията ни бяха да няма пестицидите. Следим да няма това, което е намерено в канала“, каза още той.

„Намерили сме остатъци от торове във водата, но кой ги е създал засега не можем да кажем. Досъдебното производство трябва да установи. От Нова година влиза нова директива и трябва да има пречиствателна станция. За нас беше странно, след като заводът не работи, защо толкова много вода тече там. Ще видим защо е наливано толкова много вода“, допълни Димитров.

В момента тече чиста вода в Марица. Изпуснати са 4 язовира, защото преливаха, посочи министърът.