Владислав Горанов: Не сме се извинявали или молили на Русия

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
„Европа е зависима от руския газ и тази зависимост е непреодолима поне дотолкова, доколкото това е най-евтиният газ, който може да стигне до европейските домове и компании”, каза финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Тази сутрин” по бТВ. По думите му, по време на посещението в Москва на българската делегация, начело с премиера Бойко Борисов, не е имало молене или извинение. „Отношенията ни с Русия са партньорски”, категоричен бе Горанов.

„Интересите на руската и българската страна съвпадат – трябва да гарантираме запазването на България като играч в транзита на газ в Европа и да гарантираме, че ако доставките на газ през Украйна станат невъзможни, ние да имаме достатъчни количества, за да работи нашата икономика”, каза финансовият министър.

„В интерес на истината това, че навремето недостатъчно добре се обясниха мотивите, с които се прекрати „Южен поток”, наложи Русия да направи излишни разходи”, каза още Горанов. Той допълни, че страната ни като лоялен партньор на Европейския съюз защитава европейските решения.

По повод критиките, че при посещението на българската делегация в Русия не е договорено нищо конкретно, Владислав Горанов подчерта, че не може в разговор на най-високо равнище да се коментират технически детайли.

За евентуалния рестарт на АЕЦ „Белене” Горанов допълни, че това много зависи дали на потенциалният инвеститор „ще му излезе сметката”. „Имаме ядрени съоръжения, имаме лицензирана площадка, ако се появи инвеститор, който е готов да носи търговския риск, то ние сме готови да участваме като съдружници със съоръженията, които притежаваме”, поясни Горанов.