Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Велизар Енчев: Заради Западните Балкани, загубихме Западните покрайнини завинаги (ВИДЕО)

в България
Loading...

Договорът с Македония е неизгоден за нас, но резето вече щракна, ката дипломатът в Денят на живо


Заради Западните Балкани ние жертвахме Западните покрайнини. Такава прогноза направи в “Денят на живо” дипломатът Велизар Енчев, доктор по международно право и международни отношения, по повод изказването на унгарския премиер Орбан, че Борисов е забил “брадва в голямо дърво – Западните Балкани”.

“За съжаление, както каза Виктор Орбан, ние забихме брадвата в голямото дърво – Западните Балкани, и загубихме Западните покрайнини”, отсече Велизар Енчев. “Положението там е отчайващо, дебългаризацията е в крайната си права, ние губим Западните покрайнини след като даваме пълната си безусловна подкрепа на Сърбия за ЕС”, добави гостът в “Денят на живо”.

Той бе толкова категоричен в критиката си и за Договора за добросъседство с Македония, подписан от правителството на Бойко Борисов през август миналата година, и официално ратифициран тази зима. Повод бе изказването на президента Румен Радев при посещението му в Скопие, че спорът между Гърция и Македония за името на западната ни съседка не бива да навреди на интереса на България.

“Вие питате правилна ли е тази реакция? Че е закъсняла – да, реакцията на Румен Радев е следствие на изявление на външно министерство, на Екатерина Захариева 2 дни преди това”, припомни хронологията Велизар Енчев.

“Мога да ви кажа следното: първо, външно министерство е осъзнало, че в договора с Македония не е включила тази клауза (за името) императивно, тя е пожелателна.

Второ, Румен Радев е направил това изказване по молба на Екатерина Захариева. Той е само носителят на лошата вест за Скопие – това е знак, че ние не сме отчели този момент.

В договора от август няма и дума за името, но чак сега го осъзнахме. Както се казва – резето щракна, гърците с пълно основание може да се радват на нашето закъснение”, продължи Велизар Енчев.

Той изтъкна защо още от самото начало е бил против договора с Македония. “Аз съм един от малкото критици на този договор, имам изложения отдавна, в които препоръчвам, че не трябва да признаваме като отделен език македонския. След като имаме в Скопие правителство, което споделя нашите позиции, защо да им отстъпваме и да им признаваме македонския език?”, каза Енчев.

“Този договор бе прибързан – ние можехме да дадем съгласие за членството на Македония в НАТО, но без да подписваме този договор. Без да ги блокираме за НАТО, няма да подписваме този договор, но с времето да изчистим фундаментални въпроси: за езика, за историята”, продължи Велизар Енчев.

Той смята, че България е прибързала с този договор “за да се харесаме на господарите от Брюксел и Вашингтон”, като нарече поведението на управляващите “престараване на слугата” и го доказа така:

“Не беше необходимо да го подписваме, външният натиск към нас не беше да подписваме договора, а да не налагаме вето за влизането им в НАТО. А след като го подписахме така, вече никаква промяна няма да има учебниците по история”, убеден е Велизар Енчев, като сравни нашия подход с гръцката стратегия.

“Гърците без договор за броени дни накараха Македония да промени името магистралата, на летището, ще премахнат бутафорните паметници в Скопие. А македонците ще премахнат ли паметниците си на личностите от нашето Възраждане? В дипломацията има правило: първо се договаря, после се подписва. А те направиха обратното”, разкритикува управляващите Велизар Енчев.

Според него изразеното от президента Радев пожелание името на Македония да не засяга българските интереси, е закъсняло.

“Аз смятам, че най-лошият вариант за България е (името) Северна Македония или Горна Македония, защото веднага се визира Пиринска Македония. Най-добрият вариант за нас е Нова Македония, или Република Македония Скопие, иначе старото име Република Македония бе най-добре, но ако включат Скопие, също е добре за нас”, смята Енчев.

Той обърна внимание и на изразеното от Румен Радев пожелание между Македония и България да се подпише договор за стратегическо партньорство.

“Да прочетем изречението: “България е готова да сключи договор за стратегическо партньорство за военно сътрудничество”. В документите за бившия Варшавски договор пишеше: държавите са задължени да окажат военна помощ на съответната страна.

И ако стане нова война между македонците и албанците, както през 2001 г., тогава ние би трябвало да се намесим с въоръжена сила. Това изявление на господин Румен Радев е толкова странно, че до известна степен и необяснимо. То е също толкова излишно, колкото и подписването на договора с Република Македония миналата година през август”, заяви Велизар Енчев.

“Но с такъв договор, предложен от Радев, ние ще сме с примка на шията – да бъдем въвлечени във военни конфликти, след като в момента голяма част от македонското население гледа на България като на враг”, мотивира се той. / Kanal 3

Какво каза още Велизар Енчев за дипломацията на Бойко Борисов, за Вишеградската четворка, за отношенията на ЕС с Турция – вижте във видеото:  

Loading...

Последни от България

Отиди Горе