Велизар Енчев: В Бургас симпатизантите на НФСБ не просто напускат партията, правят го с омерзение

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

* БСП е единствената опозиционна партия в парламента, имаща реалния шанс да напише некролога на ГЕРБ и ОП.

* Истинското име на „малката коалиция” е „Орел, рак и щука”, казва лидерът на Движение за радикална промяна „Българска пролет“  Велизар Енчев

Лидерът на Движение за радикална промяна „Българска пролет” Велизар Енчев пред вестник „Фактор” за политическата ситуация, предстоящите избори и  статуковото.

Велизар Енчев е независим депутат в 44 Народно събрание, той е дипломат, университетски преподавател, журналист. През 2015 година учредява Движение за радикална промяна „Българска пролет” и става негов председател. Той е един от най- ярките лица на опозицията на властта и коалиционните партньори.

–          Г-н Енчев, започна ли предизборната кампания?

–          Ако наричате предизборна кампания масовото недоволство от корумпираната власт и хаоса в управлението на ГЕРБ и ОП, значи наистина сме в този цикъл. Категоричен съм, че Борисов няма да отиде на извънредни избори преди евровота! Той с основание се страхува от второ служебно правителство на Румен Радев, което няма да е безлично като първото и което може да направи него и министрите му клиенти на прокуратурата. Президентът вече е безкомпромисна опозиция на „Шайка“-та и едва ли ще пропусне възможността да я изпрати на подсъдимата скамейка.Но на евроизборите ГЕРБ ще претърпи поражение от БСП, освен ако изборната машина на Цветанов отново не фризира вота по модела „Костинброд“.

–          Смятате ли, че този път и кампания, и избори ще бъдат различни, в сравнение с предходни избори за местна власт ?

–          Евроизборите ще сареферендум срещу бандитизма на това управление. И само фалшификации могат да обърнат вота и дадат служебна победа на ГЕРБ. Та кой ще гласува за евролистата на властта, след като данъците и цените на тока, водата, парното полудяха? Дори фаворизираната държавна администрация може да се обърне срещу сегашните си господари, защото и тя е потърпевша. Десетпроцентното увеличение на заплатите на държавните служители отдавна е „изядено“ от сметките им за ток и парно, да не говоря за шоково увеличената „Гражданска отговорност“ на шофьорите.

–          Вие заявихте, че на евроизборите ще бъдете заедно с БСП в Бургас. С кои други партии може да се коалирате?

–          БСП е единствената опозиционна партия в парламента, имаща реалния шанс да напише некролога на ГЕРБ и ОП. Ако искаме да свалим тази провалена власт, гласовете на почтените граждани трябва да се съберат на едно място, за да не пропадне вота на гневния народ. Целта е коалиция около БСП да излъчи повече евродепутати от ГЕРБ. И така да принуди Борисов през есента на 2019-а да отиде на вот „Две в едно“– заедно с местните избори да се проведат и извънредни парламентарни. Един обединен социално-патриотичен блок около БСП може да нокаутира ГЕРБ и да изпрати в политическа пенсия Бойко Борисов.Сега или никога трябва да накажем и тримата самозабравили се патриотари, измамили хиляди избирители. За това ще помогне и стартиращата тези дни Българска свободна телевизия.

–          Как виждате ситуацията  в Бургас? Тук Обединените патриоти имаха много съмишленици, симпатизанти и членове, с днешна дата каква е ситуацията?

–          Мисля, че вече ги нямат. Отдавна се видя, че т.нар. Обединени патриоти нито са обединени, нито са патриоти. Това са ловки гешефтари, които подмамиха изтерзания народ с гръмките обещания за 300 лева минимална пенсия и полицай във всяко селище. Самият факт, че общинските съветници от НФСБ Ангел Божидаров и Георги Дражев напуснаха групата на Валери Симеонов е доказателство за срива на тази партия в Бургас. От половин година Ангел Божидаров е координаторът на „Българската пролет“ за Бургас и на пресконференцията преди седмица се видя колко много структури в областта са напуснали НФСБ и са се присъединили към „Българската пролет“. Те не просто напускат НФСБ, напускат го с омерзение.

–          Смятате ли, че статуквото може да бъде променено и ако е „ДА”, какво Ви дава основание да мислите по този начин?

–          Само изборите не могат да променят статуквото. То ще се промени, ако победилата ГЕРБ партия смени цялостния модел на управление и върне на държавата структуроопределящите отрасли в икономиката и енергетиката, ако направи тотална ревизия на управлението след 2009 година, когато Борисов пое властта и ако освободи съдебната система от политическите квоти.

–          Говори се за нов политически проект на президента Радев, какво е вашето мнение по този въпрос?

–          Такъв проект няма и скоро няма да има. Радев трябва да има само две цели – да продължи да бъде обединител на нацията и честен коректив на управлението, като в същото време се готви за втори президентски мандат. В последните 29 години не сме имали по-добър президент.

–          Веселин Марешки много сериозно критикува министъра на отбраната Красимир Каракачанов, извади и факти, това основателно ли е, според Вас?

–          Критиките на Марешки към военния министър са документално подкрепени, което ги прави годни за прокурорска намеса. Каракачанов не е за този пост по две причини – има нулева военна експертиза и висок коефицент на зависимости. Само за три месеца гръмнаха три бомби около министъра на отбраната – арестът на ВМРО-вския кадър Петко Дюлгеров, арестите в Държавната агенция за българите в чужбина и криминалната афера с храната на армията. Дните на Каракачанов като вицепремиер са преброени. И не защото Борисов ще го махне, Брюксел  иска строги наказания за „паспортната афера“, застрашаваща сигурността на Европейския съюз. А Каракачанов носи цялата политическа отговорност за престъпната покупко-продажба на български паспорти.

–          Как виждате малката коалиция, какво е това голямото, което ги държи и кое ще е малкото камъче, които ще ги разедини завинаги?

–          Истинското име на малката коалиция е „Орел, рак и щука“.Тя няма бъдеще и скоро ще се разпадне. Та какво бъдеще може да има коалиция, в която фронтовакът е русофоб, атакистът – рублофил, а трапезният войвода – и от двете по малко? Това е пародия на коалиция, която обаче омърси думата патриот.

–          Когато бяхте из Бургаския регион, ходихте ли да видите състоянието на граничната ограда и всъщност, според Вас каква е истината за нея?

–          Никога не съм бил на граничната ограда по българо-турската граница. Но по моя сигнал от март 2017 година, подкрепен с документи, прокуратурата започна проверката за строежа на оградата.

–          Имало ли е ден, в който да съжалявате, че напуснахте партията на Валери Симеонов и телевизия СКАТ?

–          Съжалявам само за едно – че не видях много по-рано измамата с името НФСБ. Още не мога да забравя 5 октомври 2014 година, когато Патриотичният фронт влезе в парламента. Часове след победата Симеонов и Каракачанов заявиха на новоизбраните депутати от Патриотичния фронт, че ще подкрепяме…ГЕРБ. Нямало никакво значение, че сме с различни програми, че  шест години сме били яростна опозиция на ГЕРБ, че сме говорили на избирателите срещу Борисов… Гледах ги, слушах ги и мислех, че сънувам някакъв кошмар. Сега така се чувстват избирателите, повярвали на измамата „Обединени патриоти“.

Интервю на в. Фактор, бр. 832, 14 декември
Източник: faktorbg.com

Велизар Енчев е доктор по международно право Посланик на България в Хърватия (1997-2002)