Велизар Енчев: Борисов имитира лятна активност, за да прикрие последните си провали във вътрешната и външната политика

в БЪЛГАРИЯ

Слава Богу, че още нямаме електронно правителство. Тогава цялата държава щеше да изпадне в клинична смърт. Победител от войната между Сидеров и Симеонов ще е Бойко Борисов, който отново ще си намери виновник за собствения провал. По-важното е кои са губещите. Това са хилядите избиратели, полъгали се по патриотарските обещания за 300 лева минимална пенсия и още куп захаросани лъжи. Путин никога не е променял стратегията си. Той иска да върне Русия в семейството на великите държави, но не като парий, а като патриций.


– Г-н Енчев, виждате ли смечкаване на тона към Москва след срещата на Владимир Путин с Ангела Меркел? До каква степен това може да се тълкува като падане на санкциите срещу Русия от страна на ЕС?

– Самият факт, че имаше такава среща, която продължи цели три часа, говори, че Меркел не само е смекчила тона, но и търси път за нормализиране на връзките с Русия. Причините за германската диалогичност трябва да се търсят както в заплахите на Доналд Тръмп, че може да има американски санкции срещу компаниите, строящи газопровода “Северен поток 2”, така и в германското политическо море, заплашващо да потопи кораба на Меркел.
Тръмп настоява Европа да получава газ от САЩ за сметка на руските доставки, което за германската икономика е недопустимо скъпо упражнение. И тъй като Меркел е подчинена не само на избирателите си, но и на германския индустриален капитал, който е един от най-мощните в света, иска или не иска тя трябва да строи газопровода с Русия, независимо от протестите на Полша и Украйна.
“Северен поток” ще осигурява 57 млрд. куб.м. газ годишно само за Германия, което е изключително силен мотив за германската подкрепа за газопровода. Става дума за жизнено важни икономически интереси на Германия, от които зависи стандарта на живот на германците. За разлика от българските политици, германските не могат да си позволят лукса да блокират газовото трасе по дъното на Северно море заради Тръмп, както България доброволно се отказа от “Южен поток” под натиска на САЩ и ЕС.
Това са двойните стандарти на евроатлантическите ни партньори – когато Германия трябва да печели, руските енергийни проекти са добри, но когато България иска са пусне на своя земя “Южен поток” и да печели от транзита, тогава ни пускат гилотината на санкциите.
Според Меркел проектът “Северен поток” не трябва да се политизира, но “Южен поток” може да се политизира, защото българите са лоялни съюзници и са готови на саможертва. Така германците ще се топлят с газ и индустрията им ще е на синьо гориво, а ние ще се топлим със светли идеи. Русия и Германия изхарчиха досега 10 милиарда евро, за да заобиколят със “Северен поток” Полша и Украйна, а ние изгубихме поне 100 милиона годишно от отказа от “Южен поток” и като най-големите евроглупаци го подарихме на Турция.

– Руският президент беше гост на сватбата на външната министърка на Австрия. Означават ли танците, които демонстрира Владимир Путин, че той е променил стратегията си и с ръкавици иска да си върне влиянието в Европа, което загуби през последните години?

– Путин никога не е променял стратегията си. Той иска да върне Русия в семейството на великите държави, но не като парий, а като патриций. Колкото и да е парадокскално, американският президент му помага в тази историческа мисия. Аз не зная дали Путин се е месил в американските избори, но дори да го е направил, това не е новина.

– А нима през миналия и в началото на този век има континент, който да не е бил полигон на западна военна или икономическа инвазия? Нима Франция и Великобритания не свалиха с незаконна военна операция либийския лидер Муамар Кадафи? Нима САЩ и Великобритания не погазиха международното право с агресията си срещу Ирак през 2003-а?

– Тръмп руши стария световен ред и се опитва да създаде нов, в който старите политически елити нямат място. Тръмп отстоява в много по-голяма степен интересите на индустриалния капитал в САЩ, а не толкова на банковите корпорации и Уолстрийт. В този смисъл той и Путин са партньори и това се видя в Сирия, където Путин демонстрира новата военна доктрина на Русия, а Щатите не отвърнаха със сила. Парадоксалното е, че Тръмп помага на Путин и със заплахите си срещу “Северен поток”, защото по този начин кара ЕС, най-вече Германия, Франция и Италия, да се сближават с Русия, за да компенсират икономическите загуби от новата американска митническа политика. И да не забравяме: Путин не само е гост на сватбата на австрийската външна министърка, но е в страна, която е ротационен председател на ЕС, открито лобираща за падане на санкциите срещу Русия. Както Германия, така и Австрия са държави, управлявани от държавници, а не от лакеи.

– Получихте ли отговор на писмото си до главния прокурор г-н Сотир Цацаров? Защо, според вас, институциите запазиха мълчание по повод на призивите му за разстрели на хора?

– На 12 август т.г., в интервю за сайта “Блиц”, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки си позволи нещо недопустимо за едно цивилизовано общество – призова да се разстрелват членовете на една политическа сила, тъй като били отговорни за отминали исторически събития на Балканите. Интервюто внушава, че заплахата на Джамбазки се отнася и за всички критици на сегашната балканска политика на правителството.
Понеже живеем в правова държава, която не може да толерира поведение, застрашаващо личната неприкосновеност и обществения ред, очаквам главният прокурор да се самосезира и привлече към наказателна отговорност Ангел Джамбазки.
Защото, ако наистина сме правова държава, всеки, който публично призовава да се използва огнестрелно оръжие срещу критиците на управляващите, трябва да бъде санкциониран с цялата строгост на закона.
Надявам се главният прокурор скоро да излезе с решение по въпроса ., което ще е подчинено на правото и обществения морал.

– Бойко Борисов спази обещанието си и не почива през август, а обикаля по-малките областни градове. Започва ли по този начин предизборната си кампания за предствоящите избори догодина или е по-скоро среща с хората за убеждаване в стабилността на властта?

– Борисов имитира лятна активност, за да прикрие последните си провали във вътрешната и външната политика. Сривът на Търговския регистър, първият срив в договора за приятелство с Македония, нестихващите сривове на патриотарския фронт и измислената епидемия в Странджа са основание не само за извънредно заседание на парламента, но и за оставката на целия кабинет. Няма да се изненадам, ако той отново абдикира от властта.

– След като останахме без Търговски регистър, гарантирана ли е сигурността на останалите институции от подобни атаки?

– Във вашия въпрос е и отговорът. Слава Богу, че още нямаме електронно правителство. Тогава цялата държава щеше да изпадне в клинична смърт.

– Войната между Валери Симеонов и Волен Сидеров се задълбочава. Какво се случва в редиците на патриотите? Кой ще излезе победител от всичко това?

– Победител ще е Бойко Борисов, който отново ще си намери виновник за собствения провал. По-важното е кои са губещите. Това са хилядите избиратели, полъгали се по патриотарските обещания за 300 лева минимална пенсия и още куп захаросани лъжи.
Хора, разберете най-после! Симеонов, Сидеров и Каракачанов нямат нищо общо с патриотизма, те са обсебили патриотичната кауза и открито търгуват с нея пред вашите очи. Отворете си очите!

Интервю на Васил Василев за BIG5.BG