Валентин Златев: Ще съдя Валери Симеонов

“Оставям прокуратурата да прецени”. Това бяха първите думи на Валентин Златев след разпита му в спецпрокуратура, съобщи Агенция “Монитор” Председателят на Контролния съвет на “Лукойл България” обяви отново, че няма идея защо се води разследването, но повече няма да го коментира. “Право на прокуратурата е да ви информира, аз нямам такова право, предупреден съм”, допълни той. “Познавам и братя Бобокови, и зам.-министър Живков”, заяви Златев и допълни, че публичното говорене в държавата е паднало на много ниско ниво.

„Публичното говорене в държавата достигна толкова ниско ниво, че трябва да има някаква отговорност за думите, които хората изричат. В това отношение аз ще търся съдебна отговорност на всеки, който злоупотребява с името ми”, заяви Златев, цитиран от Нова тв.

Според него не редно да се използва термина “олигарх” по негов адрес. “Бъркат собственик и управител, мениджър. Аз не съм собственик на “Лукойл”, за да ме наричат така”, коментира още той.

Златев се закани да съди и лидера на НФСБ Валери Симеонов, който многократно го е коментирал в медиите.„Ако Симеонов се откаже от имунитета си, ще го съдя”, закани се Златев.

Той беше категоричен, че не е извършил нищо незаконно и няма притеснения, че може да бъде подведен под съдебна отговорност. „В „Лукойл” в момента тече 5-годишна ревизия, плащали сме си всички такси и данъци”, каза Златев. „Не съм извършил нищо незаконно, за да се притеснявам, че ще бъда подведен под отговорност. Не мога да коментирам дейността на прокуратурата”, каза още той.

Ако държавата прецени да създаде Държавно петролно дружество, компанията ще се съобрази, категоричен бе Златев.