ВСС отново избра Иван Гешев за главен прокурор; Гешев: Имаше политически натиск срещу избора ми за главен прокурор

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

ВСС отново избра Иван Гешев за главен прокурор

Пленумът на ВСС повторно избра Иван Гешев за нов главен прокурор. За него гласа си дадоха двадесет от членовете на съвета, а четирима бяха против. Предстои решението на ВСС да бъде изпратено до държавния глава Румен Радев. По закон президентът няма право за втори път да не подпише указ за назначаване и да върне предложението за нов главен прокурор на съвета, съобщава БТА. Дебатът по време на заседанието продължи близо 5 часа и обхвана процедурата по връщането на кандидатурата от президента. Отново се чуха аргументите против избор с един кандидат. Кандидатурата на Гешев беше защитена като професионална и произлязла от средите на прокуратурата, съобщава БНТ. Решението на ВСС, с текст, че предлага на президента повторно да назначи Гешев за главен прокурор на Република България, ще бъде изпратено незабавно в администрацията на президента. Следва президентът Радев да издаде указ за назначаването на Гешев за главен прокурор. След издаването на указа Гешев ще встъпи в длъжността главен прокурор на 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров.

Иван Гешев: Имаше политически натиск срещу избора ми за главен прокурор

„Благодаря на пленума на ВСС и благодаря на професионалната общност, които ме подкрепиха. Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая тяхното доверие. Благодаря, че не се подведоха на безпрецедентния политически натиск и проведоха един чисто професионален избор в рамките на закона и Конституцията на Република България“. Това заяви Иван Гешев, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува за втори път кандидатурата му за поста, съобщава БНТ. Имаше безпрецедентен политически натиск срещу избора ми за главен прокурор, коментира Гешев, цитиран от бТВ. „Една партията прекъсна кампанията си и се прехвърли към моя избор. Това е политически натиск. Това е една безпрецедентна процедура в рамките на ЕС, в рамките на България, а подозирам, че безпрецедентна в рамките на света. Някой да твърди, че тази процедура не е прозрачна и публична говори само за едно – безпринципност. Никой от тези, които атакуват моята кандидатура, не се интересуват от закона и Конституцията, а само да бъде провален конкретният кандидат“, заяви на брифинг Иван Гешев. По повод обвиненията на Атанаска Дишева от съдийската квота на ВСС, че е била заплашена от него в почивката след първата част на заседанието на пленума, Иван Гешев коментира: „И да бях казал „добър ден“ на г-жа Дишева, сигурно пак щеше да го приеме като заплаха”. Дишева се оплака пред колегите си във ВСС, че Гешев ѝ казал: „Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник”. Иван Гешев заяви още, че когато приключи кариерата му като прокурор, с удоволствие би започнал кариера като общински съветник в София. Избраният за втори път от ВСС за главен прокурор Иван Гешев определи процедурата, с която беше избран, като безпрецедентна в рамките на ЕС.“Това е една безпрецедентна процедура, безпрецедентна в рамките на ЕС, в рамките на България, а подозирам и безпрецедентна в рамките на света. Ние спокойно можем да кандидатстваме за Гинес за начина, по който се провежда тази процедура“, заяви още Иван Гешев на пресконференция в сградата на ВСС, съобщава БТА. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов каза, че очаква президентът Румен Радев да подпише указа за назначаването на нов главен прокурор в следващите три до седем дни, съобщава още бТВ.

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Главният прокурор Цацаров върнал обратно на БХК изпратения му от тях „доклад за правата на човека“, а зам.-главния прокурор Гешев им изпратил „Под игото“ на Иван Вазов