ВИДЕО: Следа в издирването на Боян Петров

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
Няколко подозрителни обекта и палатка са забелязани от спасителните екипи в района на лагер 3 под връх Шиша Пангма в Хималаите, по пътя за който изчезна българският алпинист Боян Петров. Това каза за Би Ти Ви Йогеш Сапкота, който е маркетинг директор на Simrik Air и координира спасителната акция по въздух и земя от Непал. По думите му шерпи ще стигнат до няколко часа до лагера и ще проверят палатката. Хеликоптер има готовност веднага да излети, ако бъде открито нещо в лагера.

 

От самото начало е известно, че палатката на Боян Петров е в района на лагер 3. В първите часове от изчезването му тя е намерена празна от други алпинисти, като това не се приемаше за тревожен знак – хипотезите бяха, че той може да се е разминал с другите от експедицията, тъй като се движи сам, с не малка преднина пред останалите.

Нова телевизия съобщава, че до този момент наземните спасители са стигнали лагер 2. Очаква се те да претърсят палатките за някакви следи, оставени от Боян Петров, като първоначалната информация за находка около този лагер се опровергаха – ставало дума за скала.

Официална информация идва и от Външно – екип от 12 души се намира на около 6400 м височина, като планира днес да стигне до 6800 м, а утре – до върха, съобщи министерството. Двата хеликоптера на компания „Симрик“, които изчакваха на китайска територия стихването на вятъра, са излетели рано сутринта като издирването на Боян Петров се провежда по различни маршрути, потвърдиха от българското посолство в Пекин. При облитането са направени снимки, а двата хеликоптера са се върнали в Катманду, за да бъде направен обстоен преглед на заснетите кадри и да бъде обсъден план за утрешния ден.

„Ситуацията с времето е следната: тази сутрин опитахме два пъти да летим. По време на полета забелязахме подозрителен обект, но не успяхме да спуснем никого с въже. Сега времето се влошава и се прибираме към Непал. Там спасителният екип ще заседава и ще реши как да се процедира по-нататък. Заради лошото време не можахме да проведем операцията с въжета, нито да кацнем някъде наблизо. А и говорим само за забелязан подозрителен обект. Добрата новина е, че наземният екип напредва към Лагер 2. От тях ще разберем каква е ситуацията там. На базата на тази информация, след като хеликоптерите кацнат в Катманду, в рамките на няколко часа ще се знае каква е конкретната ситуация и ще се вземе решение какво да се прави впоследствие. Екипът дава най-доброто от себе си. Да стискаме палци!“, съобщи пред Дарик радио Йогеш Сапкота.

В екипа по спасителната мисия е българинът Кирил Петков, който е заминавал заедно с баща си, за да помогнат с координацията между правителствата.

В последните дни Китай организира безпрецедентна операция по издирване и спасяване на Боян Петров. Около 100 души са включени в нея – опитни алпинисти, лекари, хора, които отговарят за логистиката. Изградена е хеликоптерна площадка под върха.

Намерението е поне няколко души да тръгнат към лагер 3 още преди утрешния ден. 13 май е ключовият ден, в който се очаква развръзка – според прогнозите тогава ще има кратък прозорец от малко по-благоприятно време и надеждата е най-предният екип да е на достатъчно добри позиции да тръгне към върха.

„Според прогнозата на 13 май вятърът ще намалее до 10 м/сек. Това е много важен прозорец за спасяване. Спецификата на Шиша пангма е особена – на върха има много парчета лед и климатичните условия са изключително тежки и променливи. От 7300 м нагоре е много трудно… А височината за сигурност на хеликоптерите е 6800 м”, коментира вчера китайският посланик у нас Джан Хайджоу, който даде извънреден брифинг за операцията. / ГЛАСОВЕ