ВИДЕО: Изтребителят-прехващач МиГ-41 ще може да работи и в космоса

в ПО СВЕТА

Бойната техника на бъдещето

Това ще бъде абсолютно нов самолет – нови технологии, незабележимост, нови скорости, нов радиус на действие, подчерта генералният директор на корпорацията „МиГ“ Иля Тарасенко

Перспективният авиационен комплекс за далечно прехващане (ПАК ДП) МиГ-41, който се предвижда да замени височинния прехващач МиГ-31, ще може да изпълнява задачи и в космоса. Това заяви генералният директор на Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ Иля Тарасенко, цитиран във вторник (22 август) от РИА Новости.

„Вече работим над него. За нас това е естественото развитие на самолета МиГ-31. Това ще бъде абсолютно нов технологичен самолет. Нови технологии, незабележимост, работа в космоса, нови скорости, нов радиус на действие“, каза Тарасенко. Той отбелязва, че всички авангардни постижения ще бъдат реализирани в проекта ПАК ДП.

По-рано във вторник, в хода на Международния военно-технически форум „Армия 2017“, който се провежда в Кубинка в Подмосковието, Тарасенко заяви, че ПАК ДП представлява закономерно развитие на МиГ-31. Доставките за министерството на отбраната могат да започнат в средата на 2020-те години.

По думите му, МиГ-41 ще бъде „абсолютно нов самолет“, а не дълбока модернизация на МиГ-31.

Той също така съобщи, че в руския перспективен прехващач ПАК ДП ще бъдат приложени абсолютно нови технологии за работа в арктическата зона. „След това ще се премине и към разработката на негов безпилотен вариант“, отбеляза генералният директор на „МиГ“. / Руски дневник

„Миг-41“ ще бъде въоръжен с лазерно и микровълново оръжие