Българските грации спечелиха и златен медал на световното в София (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Българският ансамбъл завоюва така желания и така чакан златен медал по време на 36-ото Световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в „Арена Армеец“ в София.

Грациите ни се класираха на първото място във финала на съчетанието на пет обръча, като го направиха по особено убедителен начин, с рекордна оценка, съобщи gong.bg

Момичетата на Весела Димитрова играха уверено и въпреки едно изпускане около средата на композицията и лека неточност в края, те не се разколебаха, а това се отрази и на резултат им. Съдиите дадоха рекордно висока оценка 23.300, от които впечатляващите 14.700 за трудност.

Момичетата ни бяха с четвърти стартов номер, като се наложи да чакат до края, за да видят как ще се справят основните им конкуренти от Италия и Русия, които бяха с предпоследен и последен стартов номер.

Пред тях се класираха японките, играли непосредствено пред България. Момичетата от Страната на изгряващото слънце получиха 22.800, което им бе достатъчно за среброто.

Българският ансамбъл не успя да изиграе абсолютно чисто смесеното си съчетание с три топки и две въжета, изпускайки двукратно. Грешките на ансамбъла ни бяха отразени в оценката  – 20.750 т., което прати отбора ни на шестото място във втория финал в последния ден от Световното първенство по художествена гимнастика.

Така се оформи и активът на България от този форум на планетата в София като медали – 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Златото и бронза донесе ансамбълът ни, а среброто е за отборното класиране в индивидуалната надпревара.

С този финал официално приключи 36-ото Световно първенство по художествена гимнастика, поддържало интереса ни в продължение на 6 дни.