Борисов: Турски поток ще мине през България – Песков: Няма договореност за доставка на газ в България през „Турски поток“

в БЪЛГАРИЯ

Борисов: Турски поток ще мине през България

Газопроводът „Турски поток“ ще стигне до България и ще бъде свързан с българската газопреносна мрежа. Затова се договориха днес в Москва президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на България Бойко Борисов. Путин уточни, че е разговарял с президента на Турция Реджеп Ердоган, който се е съгласил. „От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба навремето през Южен поток, но това са минали събития. „, заяви Борисов.

Българският премиер благодари на Путин, че въпреки напрегнатите отношения между България и Русия, заради провала на проекта, руският президент му е прощавал „като по-голям“. Путин добави, че малко се притеснява от това сравнение, тъй като по-големият винаги плаща.

„Газпром“, „Булгартранзгас“ ще се разберат за условията, по които ще става транзитът през България към страните от Балканите и Западна Европа. Борисов каза още, че има подкрепа на Европейската комисия за газовия хъб Балкан и припомни как председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е показал схема на газови хъб на среща от председателството в София.

„Ние сме готови за реализацията на този маршрут. Приветстваме диверсификацията на доставките до европейския пазар, защото това създава пазарни отношения“, каза Путин.

Президентът на Русия и премиерът на България са се разбрали, че Русия ще участва в строежа на АЕЦ „Белене“, Борисов подчера, че ще се търси частен инвеститор и градежът ще става по пазарни правила.

Владимир Путин каза, че с Бойко Борисов са се разбрали да постигнат договорки за съхраняването на руските военните паметници в България. По думите му военните паметници на българска земя на загиналите десетки хиляди руски и съветски войни са много важни, предаде „Фокус“.

„Над 300 хил. руски граждани се явяват собственици на имот в България. Руските инвестиции в недвижими имоти в България стигат над 5 млрд. долара. Искам да благодаря на българския премиер за откритата и съдържателна среща“, каза още Путин.

Срещата между двамата започна с повече един час закъснение от предвиденoто. „Радостен съм, че след достатъчно дълга пауза приехте нашата покана. Наскоро се срещнахме с президента. Надявам се нашата среща сега да създаде добри условия за развитие“, бяха встъпителните думи на президента на Русия Владимир Путин.

Той добави, че има има други сфери в които може да се развият двустранните отношения, включително икономика, политически контакти, културата и духовните връзки. Путин отбеляза, че скоро бяха честванията за 140 г. от Руско-турската война и Деня на славянската писменост и култура.

„Благодаря за възможността след толкова години да съм в Кремъл“, каза Борисов, като отбеляза, че това е трета среща среща между двамата, първата е била в Гданкс, а втората в София. Борисов благодари на Путин и за това, че през всичките тези години са обменяли мисли по телефона. Той каза още, че сега ще имат възможност да разговарят за Западни Балкани и Сирия. „Русия винаги е имала голямо влияние върху хората“, каза Борисов.

„Добре е да знаете всичко, което правим в Европа в сферата на сигурността. В борбата с тероризма работим много добре с вашите служби“, каза Борисов на руския президент. Той пожела успех на Русия в Световното първенство на което е домакин това лято, което започва след 10 дни. Столицата на света ще е Русия, каза Борисов.

От руска страна на срещата между Борисов и Путин присъстваха външният му съветник Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров и заместник-министърът на външните работи с ресор Европа Александр Грушко. Българското правителство беше представено от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът в Русия Бойко Коцев, чийто мандат изтече.

След срещата трябваше да се състои обяд, на който да се присъединят говорителят на президента Дмитрий Песков, първият вицепремиер и министър на финансите Антон Силуанов, посланикът в София Анатолий Макаров, министърът на енергетиката Александр Новак, министърът на културата Владимир Медински, ръководителят на федералната агенция по туризъм Олег Сафонов, както и шефовете на „Газпром“ Александр Миллер и на „Лукойл“ Вагит Алекперов.

Според ТАСС срещата между Борисов и Путин е уговорена през март при телефонните разговори на българския премиер и президента на Русия и външния министър Сергей Лавров. От пресцентъра на българското правителство твърдят, че информацията на руснаците не отговаря на истината, съобщи „Дневник“.

По-рано премиерът Борисов и неговият руски колега Дмитрий Медведев обсъдиха задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество в енергетиката, туризма и транспорта.

Дмитрий Медведев подчерта, че в последните години партньорството между двете страни се активизира. „Сега можем да обсъдим отделни параметри от нашето търговско-икономическо сътрудничество“, каза руският премиер, цитиран от правителствената пресслужба.

Българският премиер посочи, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката. „Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна“, допълни Бойко Борисов.

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че шефът на руската „Лукойл“ Вагит Алекперов е съдействал на българския министър-председател Бойко Борисов да се срещне в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев.

„Благодарим за хубавото време.. Благодарим на екипа ви, на министрите, на г-н Алекперов (участващ в разговора ) за възможността да се срещнем с вас“, е цитиран да казва Борисов. Уточнението, че Алекперов е участвал в срещата, е на ТАСС.

Песков: Няма договореност за доставка на газ в България през „Турски поток“

Руската федерация и България проявяват интерес за развитие на проекта „Турски поток” през българска територия, но на преговорите между Владимир Путин и Бойко Борисов не са достигнати конкретни договорености. Това каза пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По-рано днес премиерът Борисов заяви, че Русия и Турция „нямат нищо против” разклонение на тръбата към нашата страна за последващ транзит към други държави от региона. По думите му „Турски поток” твърдо влиза у нас. Коментарите на самия Путин по време на пресконференцията също бяха в тази посока.

„Не, не са се договорили. Не е била и целта да се договорят, не е имало възможност за преговори между президента и министър-председателя, за да се договорят за това. България проявява интерес”, обясни Песков.

„Интерфакс“ цитира и друг негов коментар – че все пак е възможно тръба от „Турски поток“ да стигне директно до българското крайбрежие. Този вариант беше категорично отхвърлен по-рано днес от Борисов.

По думите му към момента няма как отклонението да се реализира, защото няма гаранции от страна на Европейската комисия и България, „с оглед предишния опит” (с „Южен поток” – б.р.).

„У тях (българите – б.р.) има желание да получат отклонение, но въпросът е откъде, през какви граници”, заяви Песков и посочи, че е сложно да се преправя проект, който в момента се реализира.

ГЛАСОВЕ