Борисов: Вляво Крим, вдясно Истанбул. Напрегнато ми е

в България
„Както казах на колегите, като погледнете от Варна – вляво Крим, вдясно Истанбул. В такъв регион живеем. Така че напрегнато ми е, притеснено ми е. Огромни очаквания има на всички да се опитаме да успокоим отношенията с Турция“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където продължава срещата на върха на ЕС. Европейският съюз осъди действията на Турция в източната част Средиземно море и Егейско море и подчерта своята солидарност с Кипър и Гърция, без да отлага обаче срещата на върха ЕС – Турция на 26 март във Варна. Това стана тази нощ на среща на върха на лидерите от ЕС, продължила до 3 часа българско време, съобщава БНТ.

 

Бойко Борисов подчерта важността на диалога с Анкара и спазването на споразумението за бежанците и съобщи, че подготовката на срещата на върха ЕС-Турция върви с пълна сила.

В първия ден от срещата на върха в Брюксел европейските лидери обсъждаха икономически и социални въпроси, сред които и идеята на Еврокомисията за налагане на данък на големите интернет компании в страните, в които извършват своята дейност. Важна тема беше скандалът с британската компания „Кеймбридж Аналитика“, неправомерно използвала лични данни на милиони потребители на Фейсбук.

Днес срещата на върха в Брюксел продължава с основна тема Брекзит. Очаква се европейските лидери да одобрят споразумението, постигнато между Брюксел и Лондон за преходния период сред напускането на Великобритания през март 2019 година. / ГЛАСОВЕ

 

Последни от България

Отиди Горе