Боливия обявява тотална независимост от Световната банда и МВФ

в СВЯТ

Президентът на Боливия, Ево Моралес, отбеляза независимостта на правителството си от международните организации за отпускане на пари и отрицателното им въздействие върху боливийската нация, предаде телевизия Телесур.

Моралес сподели в Туитър, че през 1944 г. на Конференцията на Бретън Уудс в САЩ се създаде Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка, и че тези организации диктуваха до сега икономическата съдба на Боливия и светът. Допълвайки, че „днес може да кажем, че имаме тотална независимост от тях.“

Моралес каза, че зависимостта на Боливия в миналото е била толкова голяма, че МВФ са имали офис в правителствените щабове и дори са участвали в техните срещи.

Сега страната е в процес да се превърне в член на Меркосур и президента на Боливия посети срещата на групата в Аржентина миналата седмица.

Известното боливийско въстание от 2000 г. хвърли светлина върху някои от проблемите свързани с дълговете в региона. Въстанието е познато като Водната война в Кочабамба, което беше насочено срещу базираната в САЩ корпорация „Bechtel“, извършваща приватизация на водните ресурси в страната. С нея се свързваха и политиките на Световната банка (СБ). Едни от най-големите борби в Боливия през последните 60 г. са били насочени към икономическите политики, провеждани от МВФ и СБ.

Повечето от протестите са се съсредоточавали върху противопоставянето на приватизационните политики и мерките за строгите икономики, включително намаляването на обществените услуги, заплати и дестабилизиране на трудовите права на работниците.

Година след като Ево Моралес дойде на власт през 2006 г., социалните разходи за програми по здравеопазването, образованието и бедността са се увеличили с над 45%.

Администрацията на президента е направила огромни промени в Андската нация. Цифрите говорят за себе си: национализирането на горивата, намаляването на бедността от 60% до по-малко от 40%, намаляването на неграмотността от 13% до 3%, утрояването на БВП със среден ръст от 5% годишно, четирикратното увеличение на минималната работна заплата, държавният обхват на всички фронтове, и развитието на инфраструктурата в комуникациите, транспорта, енергетиката и промишлеността. И преди всичко – стабилност, необичайна дума за проблематичната политическа история на страната.

Източник: American Herald Tribune
Превод: АB

  • Истината за Световната банка и ограбването на света

 

  • ВИЖТЕ кой е Ево Моралес ТУК и ТУК