Бойко гордо ни сравни с африканска държава и нарече това „огромен успех“…

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Най-после си призна: България прилича на Африканска държава… И за Него това е „успех“…

Борисов: България стои по същия начин на Балканите, както Мароко в Африка, колегите ме поздравиха за лекцията снощи…


„Бронежилетките, които носят полицаите и армията в Мароко, са български.

Имах възможност да представя и продукцията на военно-промишления комплекс.

В сферата на сигурността и сътрудничеството и в областта на миграцията ние вече активно работим, стокооборотът ни има над 30 процента ръст, той вече е 250 млн.долара, и се надявам, че със споразумението, което подписахме днес, ще дадем по-голям тласък на нашите контакти“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Кралство Мароко Саадеддин Ел Отмани след приключване на срещата им.

Малко преди това се състоя церемония по подписване на Административно споразумение към Спогодбата за социална сигурност.

Борисов подчерта, че Мароко е отворена врата към Африка и стои изключително стабилно. Крал Мохамед Шести полага огромни усилия в тази насока. „България стои по същия начин на Балканите, както Мароко в Африка“, заяви Борисов. Отправяме покана към техния парламент и се надявам в началото на следващата година премиерът на Мароко да дойде на посещение в България, за да продължим разговорите, съобщи Борисов.

„Колегите ме поздравиха за лекцията снощи пред младите дипломати в Мароко, коментарите са много добри“, заяви Борисов.

По-рано днес Борисов даде „рецепта“ за пресичане на евентуална нова вълна от имигранти в Европейския съюз по време на лекция пред дипломати от Мароко на тема „Ролята на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС“.

Борисов заявил, че има заплаха от 40 млн. икономически мигранти от Африка да залеят Европейския съюз.

„Африка трябва да акцентира на образованието и намаляването на раждаемостта“, смята Борисов, който бил предупреден от „колегите“ от Мароко, че има реална опасност 40 млн. души да тръгнат по маршрута Африка-Европа, само заради климатичните промени.

Той не пропусна да се похвали с „нулев миграционен натиск“ на българската граница, но по думите му единственият начин да не тръгне нова вълна от мигранти е да се направи така, че хората в Африка да останат там, да работят и да се вдигне БВП на страните там.

„Трябва да се акцентира на образование и намаляване на раждаемостта. Иначе Европа ще се счупи“, категоричен бе Борисов.

От Мароко министър-председателят изрази и остра позиция по повод конфликта Русия- Украйна. Късно вечерта в четвъртък Борисов настоя за спешно решаване на кризата и предупреди, че напрежението може да ескалира сериозно и дори да бъде заплаха за България.

„За нас, като съседи и на двете страни, а Черно море ни прави такива, този конфликт е изключителна заплаха. Може да възникне страховит конфликт в Черно море и в региона. Повярвайте ми, в този регион може да се повторят събитията от бивша Югославия. Има абсолютно всички предпоставки. Да се върнат моряците, да се върнат корабите, да се спазват споразуменията и да не се допуска повече“, каза Бойко Борисов.

Епицентър. БГ