Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Битката за Кресненското дефиле продължава! Важно е да спасим това уникално за Европа място, ако имате още колебания, вижте ВИДЕОто

в България
Loading...

Изгледай видеото. Виж полета на лешояда и вълка, който пази територията си. Този природен рай ще бъде унищожен от строителни дейности. Двама човека могат да предотвратят разрушението. Нашето послание цели да достигне точно тях.


Да спасим Кресненското дефиле

До министър-председателя на България Бойко Борисов и Комисар Кармену Вела

Обръщаме се към вас с призив за спазване на европейското законодателство за опазване на околната среда и за спасяването от унищожаване на уникалния Кресненски пролом в България.

В частност, искаме Европейската комисия да прекрати отпускането на всякакви средства за построяването на ключовата автомагистрала “Струма”, която е предвидена да премине през Кресненското дефиле – ценна Натура 2000 зона, защитена както от европейските, така и от български закони. Искаме от Комисията да се увери, че целият международен трафик, с изключение на локалния, е изнесен извън дефилето, и че магистралата ще бъде построена извън него.

Защо е важно това?

Магичната долина на река Струма, един от най-богатите на биоразнообразие резервати, ще бъдат дадени на търг след броени седмици. Търг, адресиран към строителите на пътища, всички от които искат да прегазят пролома, за да построят транс-европейска магистрала. [1] Тежка строителна техника и горещ асфалт ще унищожат хабитатите на стотици от най-редките видове в Европа. Българското правителство следва унищожителните си планове, въпреки, че има приемлива алтернатива за магистралата. [2] То вече е нарушило редица Европейски закони, които защитават природата, но Европейската комисия, е наложила условия, които не са приложени и достатъчно ефективни. Кресненското дефиле е защитен природен резерват и е задължение на Европейската комисия да предпази този природен скъпоценен камък.

Местните хора протестират от 20 години за опазването на Кресненското дефиле, но всички техни петиции и жалби към Комисията не успяха да спрат плановете за автомагистрала Струма да преминава през дефилето. Когато борбата изглежда твърде голяма и непосилна за местните хора, ние, като граждани на Европа, може да се обединим и да ги подкрепим. Със силен международен натиск и несъгласие от цяла Европа, може да убедим Комисията да отвори наказателна процедура срещу България и да направи твърди постъпки да спре строителите на пътища преди да унищожат ценните местообитанията на мечки, вълци, пеперуди и прилепи.

Тесният пролом е дом за защитени видове змии, костенурки и царски орли и е ключов миграционен коридор в посока север-юг за мечки и вълци. Кресненското дефиле е забележително природно богатство в югозападната част на България, дом на два пъти повече видове пеперуди, отколкото могат да се намерят в цяла Великобритания.

Но през октомври 2017, българското правителство реши да вреже магистрала през 16-километровото Кресненско дефиле, който да свърже Хамбург със София и Солун. Докато почти всички – на ниво Европейски съюз, българско правителство и местни хора, са съгласни, че тази липсваща свръзка трябва да се построи, българското правителство се придържа почти на инат.

България получи средства от ЕС, за да направи Кресненското дефиле защитена зона. Сега иска пари с цел да го разруши. През следващите седмици се очаква Европейската комисия да направи последния транш от вече одобреното финансиране. Искаме от комисията да се придържа към правилата и условията и да задържи превода, докато не получи сигурна гаранция, че природните богатства на Кресненското дефиле няма да бъдат застрашени или унищожени.

WeMove.EU

 

Последни от България

Отиди Горе