Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Бионична птица: руски учени създадоха изкуствен крак за ранен сокол

в Свят
Loading...

Птиците, също като хората, стават жертви на пътнотранспортни произшествия: женски сокол в Русия загуби крак и крило, след като беше ударен от кола, но сибирски стартъп му даде нов крайник.

Ежегодно милиони птици са убити или ранени от превозни средства: 80 млн. умират само в САЩ, включително застрашени видове. Защо не могат да отлетят? Според изследване, техният когнитивен механизъм за оценка на опасността може да бъде объркан, когато автомобилът се движи твърде бавно.

Очевидно това се е случило и с този женски сокол в Сибир, но за щастие птицата беше спасена от местния Център за рехабилитация на диви птици. Тя беше излекувана и наречена Гром (Гръм).

Центърът се обърна към “Роснано“, спонсорираната от руското правителство корпорация и коинвеститор в проекти за нанотехнологии. В резултат на това три стартъпа решиха да помогнат.

Сибирският разработчик на дронове Optiplane взе мерките на сокола и изготви спецификациите на дизайна. Две други компании – производител на протези 3D-Bimimplant и компанията за 3D принтиране GML AT  създадоха изкуствен крак за птицата.

Според шефа на Optiplane Кирил Яковченко това не е обичайна работна ситуация, но разработчиците са решили, че могат да я изпълнят със същия технологичен подход, който използват и при работата с дронове.

“Соколът се чувства страхотно, наблюдаваме здравословното му състояние”, каза Яковченко пред Russia Beyond. По негови думи Optiplane планира занапред да работи с ранени птици. / Russia Beyond

 

Последни от Свят

Отиди Горе