Бизонски черепи за захар…

в ПО СВЕТА
На тази снимка могат да се преброят около 180 хиляди бизонски черепа

До масовото нашествие на европейците в Северна Америка броят на бизоните бил приблизително 50 милиона. Местните индиански племена използвали месото на животните за храна, а кожата за облекло, постелки и вигвами. През XIX век обаче заселниците предприемат масово изтребление на бизоните.

Масовото избиване на бизоните имало за основна цел да намали броя на индианците като ги обрече на глад.

Губернаторите на тринайсетте английски колонии в Северна Америка давали бонус за всяко убито животно

От 50 милиона преди колонизацията, в края на XIX век бизоните наброявали едва 325

Стена от бизонски кости, 1890-а

Бизонските кости се търгували между 2.50$ и 15$ за тон. Кожите продължили да се използват за облекло. Месото се изхвърляло.

40 000 бизонски кожи, приготвени за продажба. Канзас, 1878-а

Черепите на бизоните, освен за трофеи, подобно на главите на елените, се използвали за направата на фин порцелан, оставяли се да изгният за тор… 

…или влизали във фабриките, където служили за рафиниране на захар.

 

Рафинирането на захар с животински черепи и кости е метод, който се използва и до днес на места в САЩ. Сега бизоните са заменени с крави.

П.П. Използването на кости от животни за преработка на захарта дава основания да се твърди, че сладките кристали всъщност не са вегетарианска храна. Въпреки че в захарниците няма натрошени кости, съдържанието им е било в контакт с такива при рафинирането. За съжаление на въздържащите се от животински продукти някои бонбони, натурални сокове и дори бира и до днес се подслаждат със захар, рафинирана чрез кравешки кости.

П.П.П. Благодарение на по-късните усилия на американските правителства и доброволците, днес в САЩ все още има около половин милион бизона. Само 15 хиляди от тях са „свободни”. Останалите са разделени в около 4 000 частни ферми и се използват за търговски цели.

Източник: ГЛАСОВЕ