The Bulgarian Times

Бивш френски министър: “Хвърлете армията срещу тези гнусни жълти жилетки!”

в Свят

Всеки самозабравил се властник, който си въобразява, че е по-силен от народните маси, рано или късно си получава заслуженото

 

Бившият министър на младежта и образованието на Франция Люк Фери заяви, че полицията трябва да използва оръжие срещу демонстрантите в жълти жилетки. Както пише France Soir, Фери е призовал  да се задейства армията, за да «се сложи край на тези гнусотии».

На въпроса за насилието спрямо силите на реда по време на демонстрациите на «жълтите жилетки» бившият министър за младежта и образованието на Франция Люк Фери отбеляза, че полицията трябва да използва оръжие. Както пише France Soir, освен това той е призовал да се задейства армията.

«Полицаите не създават условия, за да се приключи с насилието. Когато виждаме как бият нещастния полицай с крака, време е вече силите на реда да се възползват от своето оръжие, това е невъзможно вече да се търпи! Дойде време да се спрат бандитите от ултрадесните, ултралевите или тези от предградията», заяви Фери.

«Ако не греша, ние имаме четвъртата по сила армия в света, тя има сили да сложи край на тези гнусотии.
Нещата трябва да се назовават със собствените им имена», каза той.

Както припомня изданието, на 5 януари по време на «осмия акт» на протест се събраха около 50 хиляди човека по цяла Франция, което стана забележим успех за «жълтите жилетки» сред поредица от относителни вяли акции.

Но редица изблици на насилие в Париж, Бордо и Тулуза хвърлиха сянка на първоначалната идея на движението, което се обяви против ръста на цените на горивата, но след това разшири исканията си.

Протестиращите започнаха да призовават за референдуми и за повишаване на покупателната способност на обикновените граждани.

Двама жандармеристи, които бяха подложени на жестоко нападение на пешеходния мост «Леополд Седар Сангора» през Сена в Париж, подадоха жалба.

Предполагаемият нападател Кристоф Детингер се предаде сам на властите и бе поставен под стража на 7 януари.

Във вторник срокът на задържането му бе удължен.

Петя Паликрушева, News Front

Източник: //www.francesoir.fr/politique-france/luc-ferry-appelle-tirer-sur-les-manifestants-gilets-jaunes-et-intervention-de-armee

 

Loading...

Последни от Свят

Преврат във Венецуела

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самообяви за временен президент и

Проект С-700

Веднага трябва да направим уговорката, че руският комплекс С-700, ако въобще има
Отиди Горе