Белият дом: Русия и Китай са заплаха за националната сигурност на САЩ

в ПО СВЕТА

Русия и Китай ще бъдат посочени в новата Стратегия за национална сигурност като държави, които представляват заплаха за националната сигурност на Съединените щати. Това заяви във вторник помощникът на президента Доналд Тръмп за националната сигурност Хърбърт Макмастър по време на речта си в един от изследователските центрове на столицата по време кръгла маса на тема американско-британските отношения.

Изявленията му бяха разпространени от организацията Policy Exchange, която бе организатор на събитието.

Според съветника на президента, Тръм ще огласи новата стратегия на 18 декември. Акцентът в документа «ще бъде върху защитата на страната, осигуряването на по-нататъшния просперитет на Съединените щати, прилагане на концепцията за» мир чрез сила » и разпространение  влиянието на САЩ», отбеляза Макмастър.

 

В стратегията, продължи той, ще бъдат изброени «глобалните заплахи» за Съединените щати и техните интереси, включително «ревизионистични авторитарни сили» като Русия и Китай, «нелоялни държави», в чието число Вашингтон включва Иран и КНДР, и екстремистки групи, посочи Макмастър.

«Всички тези заплахи идват от страна на недемократични страни», каза той.

 

Според Макмастър Русия и Китай «подкопават международния ред и стабилност, пренебрегват суверенните права на своите съседи и върховенството на закона».

«Сблъскваме се със заплаха от страна на Русия, която включва в себе си т.нар. войни от нов тип, в това число внимателно разработени кампании за подривна дейност, дезинформация и пропаганда с използването на кибернетични средства и множество домейни в стремежа си да внесат разкол в нашето общество, да скарат страните помежду им и да се опитат да създадат криза на доверие», каза помощникът на президента.

 

Русия «за първи път от времето на Втората световна война по насилнически начин промени границите на Европа, осъществявайки нахлуване в Грузия и Украйна», добави той.

Китай бе обвинен от Макмастър в «икономическа агресия» с цел промяна на «глобалния икономически ред», който «помага на стотици милиони хора да се избавят от бедността».

 

 СЪГЛАСЕН ЛИ Е ТРЪМП С ТОВА?

 

По време на брифинга в Белия дом в същия ден журналистите се поинтересуваха от прессекретаря на президента Сара Сандърс, съгласен ли е Тръмп с изказванията на своя помощник.

«Макмастър без съмнение е човек, който разбира и знае настроенията на президента и отношенията ни със задграничните ни партньори», отбеляза тя.

 

Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Хезер Науерт посочи миналата седмица, че в Стратегията е изложено виждането по отношение националната сигурност на президента, както и посоката на работа за  всички ведомства.

Според нея, с разработването на документа се е занимавал Макмастър.

Държавният департамент заедно с Пентагона, Министерството на вътрешната сигурност и разузнавателните общности са извършили анализ на ключовите политически въпроси и са предоставили съответната информация на Съвета за национална сигурност към Белия дом, отбеляза тя.

Макмастър по време на речта си на 2 декември на форума за сигурност в Президентската библиотека Роналд Рейгън в Калифорния, подчерта, че САЩ трябва да се противопоставят на «дестабилизиращото поведение на Русия», но също е нужно да се търсят сфери на сътрудничество с Москва. / News Front