Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Безшумните убийци

в Свят
Loading...

С какво са опасни тромбите и как да се борим с тях

Инсулт могат да предизвикат атеросклерозата на съдовете на главния мозък, хипертонията, сърдечно-съдовите болести, диабетът, затлъстяването. Пряката причина за инсулта е скъсване или запушване на кръвоносен съд. Най-разпространеният вид инсулт е исхемичният, предизвикан от запушването на съда от тромб, който се образува в кръвоносната система. Исхемичният инсулт е четири пъти по-разпространен от хеморагичния – скъсване на съд.


Откъде идват тромбите?


Една от основните защитни реакции на организма е да се запушват увредените съдове с тромби; така той не позволява да се допусне критична загуба на кръв. Не е опасна само способността на кръвта да образува тромби, а другата е нейната крайност – когато активността на тромбообразуването по една или друга причина се засилва.


Тромбите се появяват в кръвоносната система на човека при забавен кръвоток и нарушения в целостта на вътрешната повърхност на съдовете; те могат да се намират в артериите, вените и дори в сърцето. При неблагоприятни обстоятелства те могат да се откъснат и да причинят инсулт.


Кои са рисковите групи?


1. Обездвижените хора, които работят в офис, които извършват продължителни полети или са принудени да спазват постелен режим. Всичкото това може да забави кръвообращението. Забавеният кръвоток е спътник на варикозата, наднорменото тегло и дълговременния постелен режим.


2. Бременните жени. Активността на съсирване на кръвта при тях е малко по-висока, от което рискът от тромбози при тях се засилва шест пъти.


3. Приемащите хормонални контрацептиви. Тези препарати сякаш мамят организма, убеждавайки го, че бременността вече е настъпила и организмът реагира с активиране съсирваемостта на кръвта.


4. Пушачките. Под действието на никотина се освобождава тромбоксан, мощен фактор за съсирване на кръвта.


5. Любителите на строгите диети. Ограничаването в храненето води до обезводняване на организма и като следствие се повишава съсирваемостта на кръвта.


6. Хора, чиято работа е свързана с много стрес. Под действието на емоционалния стрес се променя биохимичният състав на кръвта, възниква кислородно гладуване на съдовата стена с последващи промени в нея, което води до образуването на тромби.


Как да се предотврати образуването на тромби


1. 30 минути физически упражнения, пеши разходки на чист въздух.
2. Два литра течности на ден – вода, сокове, минерална вода, но не газирани напитки или кафе.
3. Намаляване на стреса.

Издателство “Распер”

ПО ТЕМАТА:

Китайски начин за първа помощ при мозъчен удар (полезно да се знае)

 

 

 

Последни от Свят

Отиди Горе