Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Байдън: Главната цел на Путин е да ликвидира НАТО и ЕС

в Свят
Loading...

Владимир Путин се стреми да унищожи НАТО и ЕС.

Това заяви бившият вицепрезидент на САЩ Джон Байдън по време на речта си в британския аналитичен център Chatham House, съобщи Daily Express.

Американският политик предупреди аудиторията за опасността, която представлява «отслабващата, но агресивна Русия».

Според него, «руснаците използват всяко достъпно средство, за да дестабилизират обстановката и да посеят разпри».

«Според мен, главата цел на Путин — това е разложението на НАТО и ЕС, а не възстановяването на СССР. Той предпочита да си има работа с обособени държави, върху които може да оказва натиск, от колко с единен демократичен Запад», предположи Байдън.

Освен това, той коментира ситуацията в собствената си държава.

«Демокрацията, свободата, откритостта, на които ние държим, се намират под външна и вътрешна заплаха зарази съблазнителните призиви за фалшив национализъм, популизъм и ксенофобия, които са налице днес в много западни демокрации. В това число в Британия и САЩ», заяви политикът.

«Демагози и шарлатани — а те при нас са много — излизат на преден план, играят си с човешките страхове, изострят предразсъдъците. Те са сигурни, че могат да предоставят непълна и изкривена информация», добави Байдън.

Според него, ключовите ценности «се разкъсват на парченца», особено опасение предизвиква укрепването на алтернативните десни.

Той акцентира върху това, че в САЩ господства максимата «победителят получава всичко», поради което да се стигне до съгласие е извънредно трудно.

Затова, според Байдън, Западът трябва отново да докаже ценността на демократичния модел. Този процес той охарактеризира като «борба за бъдещето».

Говорейки за НАТО, политикът разкритикува отношението към алианса, като «издевателство под предлог на защита».

Вероятно думите на бившия вицепрезидент са реакция на изявленията на Тръмп, че иска съюзниците да харчат повече за отбрана.

Петя Паликрушева, News Front

Последни от Свят

Брекзит в 2 снимки

Loading... ПО ТЕМАТА; Един малко известен ФАКТ; Кралицата на Великобритания можеше да отмени резултатите от
Отиди Горе