БСП иска да бъде разсекретен доклад на ДАНС за събирането на акцизи

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
БСП ще започне инициатива за разсекретяване на доклада на ДАНС и прокуратурата за работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на пресконференция в централата на партията, предаде „Фокус“. Според него в доклада става въпрос за приходи, които не са събрани от българската държава в размер на стотици милиони левове.

 

 

„В навечерието на внасянето на вота на недоверие многократно се задава въпросът имаме ли основание за внасянето на този вот на недоверие“, коментира той. По думите му БСП непрекъснато е настоявала и е поставяла въпроса за сивата икономика и контрабандата.

 

„Искам да припомня, че ноември месец в българския парламент беше проведено закрито заседание, на което бяха изслушани всички служби и приходни агенции в страната и включително главния прокурор, на което бяха изнесени данни относно слабостите на Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Бяха похарчени милиони левове за въвеждането на тази информационна система. Голямата идея, която имаше бе да свърже онлайн всички лица, задължени по Закона за акцизите и данъчните складове, така че да може в реално време да бъде осъществяван обмен на информация на вход и изход на движението на горивата“, коментира Жельо Бойчев. Според него се е оказало, че има редица пропуски в работата на тази система, които по същество я обезсмислят.

 

„Стана ясно, че постановлението от проверката на прокуратурата и доклада на ДАНС относно работата на тази информационна система- от август 2016 г. е бил изпратен доклад до Бойко Борисов. Затова ние многократно поставихме въпроса към г-н Борисов какви мерки е предприела държавата, за да отговори на тези слабости и как интересът на страната е защитен“, допълни Бойчев. По думите му до момента премиерът бяга от отговорност. „Поискахме постановлението на прокуратурата и докладът на ДАНС да бъде предоставен в секретно деловодство на Народното събрание“, заяви Бойчев и уточни, че е имал възможност да се запознае с него. „Ако той бъде прочетен от вас никой няма да зададе въпроса имаме ли основание за вот на недоверие“, обърна се към представителите на медиите Бойчев. Според него в доклада става въпрос за приходи, които не са събрани от българската държава – стотици милиони левове.

 

Големият въпрос е имат ли връзка слабостите в работата на Акцизната информационна система с убийството на данъчния служител, бе друг въпрос, поставен от Жельо Бойчев.

 

Бойчев припомни, че убитият данъчен служител е отговарял за фискалния контрол на стоки с голям риск.

ГЛАСОВЕ