The Bulgarian Times

Арестуваха 18-годишна гимнастичка в Иран за клипове в Instagram, в които танцува (видео)

в Свят

Властите в Иран задържаха 18-годишно момиче заради публикуването на клипове в социалната мрежа Instagram, в които момичето танцува, съобщи АП.

18-годишната гимнастичка Медех Ходжабри е публикувала над 300 видеа в профила си в социалната мрежа, в които танцува.

На някои от клиповете момичето не носело задължителната забрадка, но не става ясно дали това е причината за задържането ѝ. Арестуваната имала няколко акаунта в социалната мрежа, като нито един от тях не е удостоверен. Всичките акаунти имат огромен брой последователи – между 12 и 66 хиляди.

В петък, 5 юли, държавната телевизия в Иран излъчи репортаж, в който момичето признава, че нарушава моралните норми. Тя посочва, че не е имала такива намерения, а е искала само да привлече повече последователи.
Предполага се обаче, че може изказването ѝ да е било под натиск.

Местен информационен сайт е информирал, че през последните седмици е имало няколко подобни ареста. Задържаните са били освободени под гаранция.

Междувременно полицията в Иран планира да закрива подобни акаунти. Обмисля се и цялостно блокиране на мрежата в страната, както вече стана със социалните мрежи Facebook, Twitter и YouTube. Въпреки забраните обаче милиони иранци продължават редовно да посещават такива мрежи и други забранени сайтове през прокси сървъри и виртуални частни мрежи (VPN). / News.bg

 

Последни от Свят

Отиди Горе