Арестуваха шефа на ”Ауди” в Германия

в СВЯТ
Главният изпълнителен директор на „Ауди“ Руперт Щадлер е арестуван в Германия по подозрения за измама, свързани с т.нар. Дизелгейт на компанията-майка „Фолксваген“ за манипулиране на вредните емисии, предаде АФП.

„Заповедта за арест се базира на укриването на доказателства“, съобщи днес прокуратурата в Мюнхен, по чието нареждане миналата седмица бе претърсен домът на Щадлер.  „Ауди“ потвърди ареста.

Миналия месец „Ауди“ призна, че още 60 000 коли от моделите А6 и А7 с дизелови двигатели имат проблем със софтуера за вредните емисии. Те се прибавят към 850-те хиляди, преминали преглед миналата година по същата причина, като се оказа, че при само някои от тях е необходима модификация.

Така нареченият скандал Дизелгейт избухна през септември 2015 г.. „Фолксваген“ призна, че почти 600 000 коли, продадени в САЩ, са били оборудвани с устройства, които разбират кога се извършва тест за вредни емисии и ги намаляват, за да влязат в норма. Компанията обяви, че такъв софтуер е бил инсталиран на около 11 млн. коли по света. Иначе при нормално каране на пътя нивото на вредни емисии скача, понякога до 40 пъти от измереното в лаборатория. / FROG NEWS