Англичаните – Майстори на политическите убийства

в ПО СВЕТА

Многовековните отношения между Русия и Великобритания винаги са били отношения между конкуренти

 Великобритания винаги е виждала заплаха в Русия, винаги се е стараела да я сдържа, отслабва, унищожава, при това – с чужди ръце.

Това, което днес се наблюдава от Лондон, не е нещо ново във взаимоотношенията между тях и е поредната проява на една и съща политическа линия. Англосаксите целенасочено бият по Русия с всичките достъпни методи, смятайки руснаците за врагове и конкуренти.

В тази парадигма се възпитава англосаксонският елит в течение на вековете.

Самият живот подтиква Русия да възпитава новите поколения политически лидери да знаят точно кой е врагът й.

Убийствата се случват в Лондон, а виновни са руснаците! Това е абсурдно. И отново покушение в Англия и пак без доказателства обвиняват за това Русия. Аргументът на английските власти е смешен до глупост: покушението е извършено срещу човек, родом от Русия, значи са виновни руснаците!

Странна логика, ако не беше глупава и ако не беше изблик на болно въображение, със загърбване на въпроса за какво им е било нужно на руските специални служби да ликвидират Скрипал, с какво е опасен за тях. Никак и с нищо! Полковникът от ГРУ Скрипал е вербуван от английската специална служба Ми6 преди повече от четвърт век, по времето на командировката му в Испания, където работел като военен аташе в руското посолство.

Според генерал-майора от ГРУ и историк на специалните служби Валерий Малеванни за вербуването на Скрипал бил използван т.нар. меден капан, което на шпионски жаргон означава интимна връзка с обекта на вербуването. По други сведения вербовката била свързана с пари. Организатор на вербовката на Скрипал бил британският кадрови разузнавач Пабло Милър, който работел под името Антонио Алварес де Идалго. През 2004 г. Скрипал е разобличен, арестуван и осъден на 13години затвор за предателство. През 2010 г. е помилван и сменен с руски разузнавачи, арестувани в САЩ, и така Скрипал се оказва в Англия.

Така че всичките секрети, които е знаел Скрипал, отдавна ги и изприказвал на англичаните. Ако искаха да го накажат като предател, това щеше да стане в Москва. Защо е трябвало службите да чакат цели 14 години, за да го отровят в Англия, прекрасно разбирайки какъв скандал ще предизвика това.

Обвинявайки в покушение срещу Скрипал, английските разузнавачи изхождат от предположението, че в Кремъл и на Лубянка работят кръгли идиоти, които действат във вреда на себе си.

Въпросът е на кого е изгодно покушението срещу Скрипал?

Това е основополагащият принцип в юриспруденцията и воденето на всяко следствие. И тогава става ясно, че опитът за убийство на шпионина е изгодно на самия Лондон и американските му съюзници. За тях то е удобен повод, отново да обвинят Москва, отново да представят Путин като световен злодей, да призоват към бойкот на световното първенство по футбол.

Дългият списък с престъпления

Лондон има още един аргумент, когато гръмогласно обвинява Русия. Москва е империята на злото, там управлява свирепият „Путинов режим“, а къде са доказателствата. Няма ги, но и без тях, всичко е ясно. А Британия е сърцето на свободата и демокрацията, затова тя не може да извършва покушения по политически причини.

Историята обаче е фиксирала много политически убийства, организирани от англичани. Сред тях е убийството на руския император Павел Първи. Английският посланик в Русия лорд Чарлз Уитвърт организирал заговора.

Англичаните се опитали да убият Наполеон Бонапарт в Париж, като взривят адска машина в каретата му.

Историкът и писател Николай Стариков е убеден, че император Александър Втори, убит от терористи, е жертва на Англия, която финансирала терористичните организации на революционерите в Русия. Убеден е също и в участието на англичаните в неочакваната смърт на император Александър Трети.

Има убедителни доказателства, че убийците на Григорий Распутин са английски шпиони. Неотдавна англичаните сами признаха, че английското разузнаване е участвало в това гръмко политическо убийство на века през 1916 г.

Има подозрение, че е бил отровен от англичаните и легендарният руски пътешественик, а всъщност генерал-майор от ГЩ – Николай Пржевалски.

През юли 1918 г. англичаните, които продължавали да интригантстват, по всякакъв начин се стараели да върнат Русия в състоянието на война с Германия. В началото се опитали да извършат покушение срещу Ленин, но не успели, и тогава организирали убийството на германския посланик граф фон Мирбах, смятайки, че това ще принуди Германия да обяви война на Съветска Русия. В Мирбах стрелял чекистът Блумкин, ръководен от английския разузнавач Сидней Рейли.

Да умреш в Лондон

Тактиката на гръмките провокации с цел дискредитация на Русия и нейното правителство на Запад, вече е разпознаваема. Затова днес британската столица е най-опасното място за руснаци. През 2006 г. там умира Александър Литвиненко, за когото е установено, че е търгувал с радиоактивни вещества; след това там почива Игор Пономарьов, представител на Русия в Международната морска организация; през 2007 г. от сърдечен удар в английската столица умира един от основателите на ЮКОС – Юрий Голубев. През 2008 г. също от сърдечен пристъп там умира грузинският бизнесмен и партньор на Березовски – Бадри Патаркацишвили; през 2012 г. в Лондон умира бизнесменът Александър Перепелични; през 2013 г. при странни обстоятелства умира скандалният бизнесмен Борис Березовски.

В английските СМИ се появи списък с 14 души, които може би са „жертви на руските специални служби“. А всъщност истината е, че вероятно те са станали жертва на английските специални служби.

Не съществуват никакви поводи руските служби да организират убийствата на тези хора. И не само защото Русия не се занимава с организирането на убийства на държавно ниво, а по простата причина, че всичките изброени лица не представляват никаква опасност за нея и няма никакъв смисъл да организират отстраняването им. Стана известно, че Березовски, малко преди смъртта си, написал писмо с покаяние до Путин, в което молел да му прости и да му помогне да се върне в Русия.

Но всичките тези загадъчни английските власти и послушните британски СМИ приписват на Русия, както и последното покушение на отдавна забравения и абсолютно никому ненужен Скрипал.

Ако тези загадъчни убийства в Лондон се свържат с историческата „традиция“ на Англия – да убива, ако това е изгодно на нейните международни интереси, възниква неизбежният в този случай извод и отговорът на сакраменталния въпрос – на кого е изгодно? Само на Англия! За нея това е повод да оправдае своята русофобска политика, да създаде предлог за нови санкции, да развърти на ново ниво антируската кампания нагнетяване на русофобията. Не е случайно, че макар и следствието по делото „Скрипал“ още едва е започнало, и няма абсолютно никакви доказателства за участието на Русия в него, английските власти поискаха да обявят бойкот на световното първенство по футбол.

Владимир Малишев, Издателство “Распер”