Ангелкова: 13 български плажа са отличени със „Син флаг“

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Тази година 13 български плажа са отличени със „Син флаг“ за чистота на ивиците и спазване на екологичните норми. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде Радио „Фокус“ – Варна.

„Това означава, че качеството, което се предлага, се повишава“, отбеляза Ангелкова. Тя подчерта, че пет от плажовете, които през миналата година са имали добро качество на водата за къпане, тази година са с повишено качество – отлично.

„Мерките, които предприема правителството, особено по отношение на изграждането на пречиствателни станции по цялото българско Черноморие, дават своя резултат. Ще следим това лято дали всички заведения, които са разположени на територията на морския плаж, са свързани със съответната канализационна система, за да не се заустват образно казано в морето, което е причина за замърсяване. Ще има много сериозни проверки в тази посока“, заяви министър Николина Ангелкова.

По отношение на къмпингуването министър Ангелкова добави, че преди година и половина в Министерството на туризма е имало създадена работна група за намиране на текстове, които да регламентират тази дейност и най-вече да улеснят изграждането на къмпинги.

„За мое огромно съжаление работната група не стигна до консенсус и не бяха подкрепени отделните предложени тестове, говоря за цялостно регламентиране на къмпингуването, не само на територията на морския плаж. Важен беше и режимът за изграждане на къмпинги“, отбеляза Николина Ангелкова. По думите ѝ към днешна дата, за да се изгради къмпинг, той трябва да отговаря на условията на хотелски комплекс. „Режимът трябва да бъде променен и изграждането на къмпинги на определените за това места да бъде по-лесно. Не срещахме диалог и разбиране от участниците в работната група, които бяха представители на общините, неправителствените организации, на зелените, туристическия бранш, както и отделните държавни институции“, подчерта министър Николина Ангелкова.

Ще се работи за въвеждането на санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуванена територията на морския плаж. Министър Ангелкова добави, че по отношение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и морските плажове къмпингуването и разполагането на палатки на територията на морския плаж е забранено.

„Законът ясно изброява кои дейности са позволени да се извършват на територията на морския плаж. Всички останали дейности, които не са изрично изброени, са забранени по смисъла на юридическия способ на тълкуването. Това, което липсва в закона и ние ще променим, е изрична административно-наказателна санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж“, заяви министърът.

Тя добави, че всяка община, по примера на Община Царево, може да приема наредби, свързани с опазването на обществения ред и чистотата и на тази основа да глобява нарушителите.

„Съвместно ще работим в посока на законодателни промени, които да се скрепят със санкции – административни и глоби, нарушителите, които нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж. По предложенията, които имахме за облекчено изграждане на къмпинги, за плащането на такси, които съответната община да ползва за почистване на тоновете отпадъци, нямаше консенсусни текстове, които да бъдат подкрепени от работната група. В момента с вицепремиера и колегите ще обмислим как да продължим, защото е важно хората, които искат да къмпингуват, да има къде да го правят“, посочи Николина Ангелкова.

Тя допълни, че съществуващите от 20 години къмпинги вече не отговарят на съвременните изисквания на Закона за туризма и категоризацията, за да предлагат качествен туристически продукт.

Според министър Нено Димов основните условия за успешен туризъм са свързани именно с чисто море и с чистота от отпадните води. Той припомни, че след като през последните няколко години правителството е инвестирало в пречиствателни съоръжения, пет плажа са с повишена оценка от задоволително в отлично състояние.

Най-добър е резултатът в Лозенец“, каза министър Димов. Той припомни, че през 2016 година на плажа в Лозенец имаше сериозен проблем с чистотата на морската вода.

И в сега действащия закон има пълна забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 7.00 часа. Това заяви по време на пресконференцията вицепремиерът Валери Симеонов.

Във връзка със започналия на място разговор с представители на бизнеса Валери Симеонов отбеляза, че законът трябва да се чете внимателно, включително и наредбите за опазване на обществения ред на съответните общини. Той припомни, че миналата година е имало разминаване в т.нар. „тихи часове“, като някои общини са въвели норма от 24.00 до 8.00 часа.

„В края на сезона миналата година сигнализирахме прокуратурата, която предприе съответните действия за налагане на промяна на наредбите за обществения ред на съответните общини. Законът има най-висше действие спрямо останалите нормативни актове. Спорът вероятно ще продължи и в началото на сезона, но и в сега действащия закон има пълна забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 7.00 часа“, заяви Валери Симеонов.

Той отбеляза, че не може да променя действието на закона по желание на определени собственици на заведения. „Законът е един и той трябва да се спазва, нормите са същите и в бъдещия закон се променят само с един час сутрин, но проблемът не е сутрин, проблемът е през нощта. Ще има недоволни, ще има спор, който ще продължава“, каза още вицепремиерът.

Валери Симеонов допълни, че и през този летен сезон контрол ще има. По отношение на общественото обсъждане на новия Закон за шума Валери Симеонов отбеляза, че такова е направено, като мненията са допълнени в табличен вид. „Няма сериозни бележки по отношение на принципа и концепцията на закона“, подчерта Валери Симеонов. / Епицентър. БГ