Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Американската операция “Несъкрушима свобода” в Афганистан се провали с гръм и трясък

в Свят
Loading...

Днес е ясно, че операцията с гръмкото заглавие “Несъкрушима свобода” се провали с трясък и превърна САЩ в посмешище на световната арена.

Натовските войски унищожиха Югославия, за да прокарат през нея балканския маршрут на наркотиците.

От началото на операцията през 2001 г. изтече много вода, но целите на американците по усмиряването на талибаните и други въоръжени групировки в страната не бяха постигнати. НАТО продължава да регистрира нападения срещу военните си конвои, а талибаните да водят партизанска война против чуждите завоеватели.

“Усмиряването на талибаните” тече вече 15 години. Похарчени са милиони долари за поддръжката на афганистанското правителство, финансират се афганистанските сили за сигурност, провеждат се инструктажи и какво от това? Докато имаше противопоставяне между Съветския съюз и САЩ, беше изгодно да се поддържат муджахидините, но след като съветските войски напуснаха страната, американците се сблъскаха с проблем – афганистанците не желаеха да бъдат марионетка на Вашингтон.

Сега американците и западните им съюзници могат да се похвалят само с това, че в Афганистан се произвежда постоянно опиум. Ако се вярва на отчета на специалния генерален инспектор в САЩ по възстановяването на Афганистан – SIGAR, производството на опиум там за последната година се е увеличило два пъти и това не е крайният предел.

Според SIGAR стойността на опиума и получаваните от него продукти, произведени в Афганистан, се е увеличило до 3,02 милиарда долара за 2016 г.; през 2015 г. стойността на продукцията се е увеличила с 1,56 милиарда долара.

За 15 години американците похарчиха за поддържането на Афганистан около 714 милиарда долара. За какво отидоха тези пари, никой не може да каже. Корупцията в страната и липсата на ефективна система за мониторинг от страната на САЩ доведоха до това изразходваните средства да бъдат съвършена тайна.

Какво е съотношението на силите в страната

От януари до 8 май 2017 г. загинаха 2531 военнослужещи от афганистанските сили за сигурност; ранените са 4238 души.

Според данните в отчета на мисията на ООН в Афганистан – UNAMA, мирните жители, загинали и пострадали в резултат от въоръжените конфликти и действия на терористи в последната година, са около 11 500 души.

Местни хора постоянно загиват в резултат от т.нар. грешни удари на американската авиация, но техният брой засега не се знае колко е.

За 2014 г. са известни следните цифри: загинали около 40 хиляди мирни жители; около 70% – в резултат от действията на въоръжени формирования, около 30% са на съвестта на натовските, ооновските и правителствените войски.

Успехите на САЩ и западните страни в САЩ направо “впечатляват”… Наркотичен рай, подправен от борбата на талибаните срещу натовските военни. “Успехът” на американците е в едно – те дестабилизираха района, помогнаха на терористите да се изправят и да печелят добре от наркотиците.

До 2015 г. мафиотските и терористичните групировки са получавали ежегодна печалба в размер около 70 милиарда долара от наркотърговията в Афганистан. По оценки на ООН тук се произвеждат около 90% от незаконните опиати. Страната е третата производителка в света на опиум след Маянма и Лаос. Колко изгодна се оказа войната в Афганистан за Щатите?!

Да си спомним за унищожената от натовските войски Югославия. Целта на тази война беше да прокара американците пътя на наркотиците от Афганистан за Европа по балканския маршрут. Косово също беше подходящо, а и албанското население в Македония, Метохия и Централна Босна се включи към изгодната сделка.

Военните бази “Бондстил” и “Малък Бондстил” в Косово се превърнаха в отлични транспортни възли за наркотрафика в Европа. Транспортната авиация на САЩ доставя наркотици, но трудно може да бъде хваната. Важното е да направиш вид, че се бориш с наркотърговците. Както се борят американците с ИДИЛ в Сирия, спонсорирайки терористите. В тази част американците преуспяха

Единствената преграда на пътя на афганистанските наркотици за Европа е Русия. А и Кабул се надява на помощта й във възстановяването на икономиката на страната, урегулиране на ситуацията и връщане на афганистанците към мирния живот. Както обикновено става – Русия усмирява и носи мир, а САЩ – само хаос и разруха.

Виктория Соколова,
Росица Тодорова,Издателство”Распер”

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе