Акад. Георги Марков: Нинова е мъжко момиче! Борисов, уж е мъжкар, а се огъна, за съжаление! Станишев вече е типичен евробюрократ!

в ПО СВЕТА

Потърсихме мнението на историка акад. Георги Марков за обществените разногласия около ратификацията на Истанбулската конвенция  и поведението на българските политици.

Ето какво казва той пред сайта Епицентър:

Има голям натиск за призваване на еднополовите бракове, който идва и към Източна Европа. Германия ги прие, но ние, бившите соцстрани, имаме друг морал в това отношение.

Българското общество няма да приеме тази норма. Традиционно и нравствено ние сме по-уравновесени от либералите в Западна Европа и САЩ. Защото третия пол или „социалния пол”, както е въведен в Истанбулската конвенция, го няма и в народните песни, в нашия традиционен бит и нрави. Там са ергенът и момата и любовта между тях.

И в Царство България, и в Народна Реублика България не са приемани хомосексуалистите наравно с биологично разделените мъж и жена. Иначе винаги е имало хомосексуалисти в обществото ни, но не е приемана тази демонстрация на тяхното различие. А сега като че ли искат да става норма – за да успееш в дадени сектори от живота, трябва да демонстрираш различие. Това обаче не се приема от общественото мнение и това политиците трябва да го знаят.

А те бързат да го наложат, защото така било в Европеийския съюз. Учудих се , че дори министри от ГЕРб са се възпротивили на Конвенцията и са гласували против. За патриотите е ясно – те няма да изменят на идеите си – другото е да се самоубият.

За съжаление Борисов, външно изглежда мъжкар, а вътрешно се огъва. Последният пример е дадените 100 млн.лева допълнително на полицаите. В последния момент Борисов все се огъва. Той е гъвкав политик, но трябва да знае докъде да се огъне. Наистина има една теза: по-добре да се огънеш, отколкото да се пречупиш, ако не издържиш. Но все пак трябва да знаеш докъде да се огънеш… Борисов си признава, че има началници от Брюксел и Вашингтон, че каквото те му кажат, ги слуша.

Навремето Живков хвалеше по същия начин началниците от Кремъл, но никога не каза: Тези са ми началници и аз ги слушам. Докато Бойко си признава, че каквото му кажат началниците, това прави.

Борисов сега е на върха на славата си – европредседателството е европейска и световна слава, и е податлив на ласкателства. Наблюдавах го в Народния театър как самодоволно се усмихваше, как си движеше в неговия стил главата наляво и надясно … Всичко си има цена. Те го хвалят – той се огъва! И отстъпва.

Борисов трябва да внимава много докъде да се огъва, защото нашето обществено мнение е податливо на настроения – традиционно то е недоверчиво. И както днес му ръкопляскат по градове и по села, утре ще започнат да викат против него.

Борисов не бива да се заблуждава – пътят от „Осанна” до „Разпни го” е много кратък. И да не се подвежда от това, което вижда само на екрана. Навремето ни караха да махаме на манифестациите пред мавзолея и ние го правехме, но в къщи друго си говорехме. И сега е така – хората едно говорят пред микрофона, друго по между си.

Борисов не трябва да се подлъгва по ласкателите с това европредседателство.

Сега през тези 6 месеца той ще тръпне да няма никакви вътрешни протести, но трябваше поне да каже: „И аз съм против тази конвенция! Тъй като и Църквата, и традициите, и нравите у нас не позволяват въвеждането й.” Това е истинското лидерство! Иначе се използват благородните и мотиви за борба с насилието, за да прокарат и третия пол. Това е без съмнение!

И няма нужда двете министърки да ни заблуждават. Утре ще кажат: Хайде, вкарайте и еднополовите бракове, защото в Западна Европа са приети. Ще кажат: Вие сте обременени от комунизъм, вие сте русофили, вие сте последователи на Путин…

Ами, вижте поведението на Станишев. Разбрах, че вчера на пленума той се  опълчил на Нинова и казал: Ще ви обвинят за антиевроейска партия  и ще ви изключат от семейството на ПЕС. Значи Станишев вече е евробюрократ.

Но Нинова, понеже е мъжко момиче, казала: националните теми са над европейските! Точно с това си поведение тя печели много.

Значи Бойко си има началници пред които се огъва, а тя е мъжко момече и постава националните приоритети пред наложените отвън. Вярно, че тя е в опозиция, по-широко е около врата й, но тя показва характер, показва сила, показва съобразяване с обществените настроения тук, у нас. А не какво мислят еврочиновните в Европа.

Докато Станишев се съобразява с това, което ще кажат в Брюксел, и я плаши, че ще обявят БСП за антиевропейска партия. Няма как да стане това! Това е типичният подход на евробюрократите за натиск.

Защото Станишев вече е в друго измерение – европейско, и такива като него действат така – те гледат да осигурят своето бъдеще в Европа, а не отчитат какво мислят хората за тях тук, в България. Такива ги обичат в Брюксел. Идва тук и размахва пръст: Ще приемете, другарки и другари! Но Нинова му се опря. И тя тепърва ще печели от това. Истанбулската конвенция е отхвърлена в Гърция, там църквата категорично се е противопоставила. Гърция, Хърватия, Унгария – те защо не се огъват?

Нинова не трябва да отстъпва, защото народът е на нейна страна. Не е въпросът народат да има само хляб и зрелище – има теми, които са чувствителни, за които народът няма да отстъпи. Ние не сме САЩ. Спомняте си, когато Обама се бореше за втория си мандат, той отиде в Сан Франциско, където има 200 000 организации на хомосексуалисти и лесбийки. Те му казаха: “Добре, ще те подкрепим, но ти ще ни вкараш в армията”. И Обама ги вкара. Командващият на сухопътните войки на САЩ обяви: „Аз съм хомосексуалист”.

Но в България това не може да стане! И който си играе с това, ще загуби много.

Може да ни обвиняват, че сме изостанали във времото, но не е така. Ние може да сме най-бедни, да ни обвиняват, че сме най-корумпирани, но в нравствено отношение сме по-извисени от тях. Защото и те крадат, и те лъжат, но го правят по-фино. И те имат корупция, не по-малко от нашата, те са стигнали върха на корупцията, но го правят така, че тя дори не се забелязва.

Така че, нека да не ни учат на морал. И да не ни размахват пръст. А пък депутатите трябва да се съобразят с традициите и нравите на своя народ – както Нинова казва, да поставят националните теми над европейските. Защото българските депутати са избирани тук и ще продължат да бъдат избирани от този народ. Те няма да бъдат назначавани, както Кунева, отвън. Народните представители ги избира народът, няма да ги назначава Европейската комисия или Съветът на Европа. / Епицентър.бг

Четете още от Акад. Георги Марков