Австрийският канцлер Себастиан Курц се разболя за Борисов, но оздравя за Москва и Путин

в ПО СВЕТА

Вътре в ЕС се заформя нещо подобно на Австро-унгарската империя и ние отново сме на грешната страна

 Вишеградската четворка: „Подготвяният от председателстващата ЕС България, проект (за мигрантите),за нас е абсолютно неприемлив“.

Оказва се, че и Австрия и канцлерът Себастиан Курц, са против.

Путин ще се срещне в Москва с австрийския канцлер Себастиан Курц, който пристига на работно посещение в Русия.

Според пресслужбата на Кремъл се планира да се обсъдят текущото състояние и перспективи за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, особено в областта на търговията, икономиката, енергетиката, културата и хуманитарната област. Ще се проведе и обмен на мнения по съответните международни и регионални въпроси.

Най-голямото разминаване на Курц с Борисов е за Турция и Ердоган. Курц, за разлика от Борисов смята, че предвид значителните нарушения на правата на човека, Турция няма място в ЕС. „Не искам да приема, че ЕС наблюдава това и се преструва, че нищо не е станало“, заяви той. „Според мен Турция, особено предвид политиката през последните години, няма място в ЕС“, подчерта той в интервю.

Той добави, че би било честно да се прекратят преговорите с Анкара за присъединяване, но отбеляза, че в момента мнозинството в ЕС не подкрепя тази идея и изрази оптимизъм, че това ще се случи скоро.

Според него „Турция се опитва да окаже значително влияние на турската общност в Австрия, Германия и други страни и да попречи на интеграцията на турците“.

Австрия не иска бежанци. Австрия се противопостави на квотите за разселване на бежанци в Европа и обяви, че това пречи на ЕС.

„Принуждаването на страните от ЕС да приемат бежанци не води Европа към напредък. Дискусията няма смисъл“, заяви новият австрийски канцлер Себастиан Курц в интервю за „Билд ам зонтаг“. „Мигрантите, които се насочват към Европа, не искат да отидат в България или Унгария. Те искат да отидат в Германия, Австрия или Швеция“, допълни той, цитиран от БТА.

Докато беше външен министър, Курц критикуваше решението на германската канцлерка Ангела Меркел да приеме в страната си над един милион мигранти през 2015 година. След като зае поста австрийски канцлер, управлявайки в коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), той застана на страната на централноевропейските страни и Вишеградската четворка, които се противопоставят на подкрепяните от Германия предложения за разселване на търсещите убежище в ЕС.

Вместо да се влагат усилия в една провалена според него политика, Курц призова ЕС да подкрепи, „може би с военна сила“, усилията да се окаже помощ на мигрантите в родните им страни или в съседни страни.

Вишеградската четворка: „Подготвяният от председателстващата ЕС България, проект (за мигрантите),за нас е абсолютно неприемлив“.Оказва се, че и Австрия е против.

Вишеградската четворка на нож срещу проекта на България за мигрантите, Словакия, Чехия, Полша и Унгария никога няма да приемат прокарваните в ЕС принудителни механизми за разпределяне на бежанците в алианса“, заяви словашкият премиер Роберт Фицо.

„Словакия, Чехия, Полша и Унгария никога няма да приемат прокарваните в ЕС принудителни механизми за разпределяне на бежанците в алианса“, заяви словашкият премиер Роберт Фицос, съобщи Канал 3.

Пред репортери премиерът на Словакия, която е от Вишеградската четворка, заяви: “Вишеградската група никога няма да се съгласи с миграционните квоти в ЕС.

„Подготвяният от председателстващата ЕС България проект за нас е абсолютно неприемлив“.

Страните от Вишеградската група смятат, че за борбата с нелегалната миграция трябва да бъдат укрепени външните граници на Евросъюза и да бъде оказана помощ на страните от Близкия изток и Северна Африка, откъдето бежанският поток се насочва към Европа, каза Фицо в хода на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Посещението на Орбан бе „трън в задника“ на българското председателство на Съвета на ЕС, вероятно затова се и „разболя“ новият австрийски канцлер.

Господарите на Борисов очакват да изгражда консенсус по спорни за ЕС въпроси, докато „големият му приятел“ Орбан не помага особено с декларацията си от неделя, че „сме изправени от опасност, която идва от Запада, от политици в Брюксел, Берлин и Париж“.

Орбан се поклони на Българската православна църква за борбата й срещу ислямизацията и за запазване на семейството и обяви, че недолюбваното от Брюксел християнството е последният шанс за Европа.

Няма да се подчиня на Брюксел, на Берлин и на Париж за мигрантите.

Орбан, Курц и Фицо би трябвало да се срещат не с Борисов, а с Президента Радев и със Светия Синод на БПЦ.

Йордан Халачев, ПРЕГЛЕД