АУДИО: Доц. Дарина Григорова: Споразумение между Русия и ЕС на Балканите би създало стабилност

в ПО СВЕТА

След встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин и началото на родения му мандат външнополитически промени в руския курс не се очертават и няма да има, защото ситуацията ще се усложнява постепенно – това вече се проявява с поредната крачка на САЩ спрямо Иран. Тази оценка направи в предаването „12+3“ историкът доц. Дарина Григорова, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Във вътрешнополитически план вече се усеща емоционално разочарование от това, че Дмитрий Медведев ще бъде отново премиер, най-вече заради някои негови изказвания, засягащи определени обществени групи и слоеве, отбеляза Григорова. Колкото и да подкрепят Путин, руснаците имат свои страхове, посочи още тя и акцентира върху драстичната пропаст между елита и широките маси, наричани „бюджетники“ – служителите на държавата в най-важните сектори.

 

„Ясно е, че Путин е верен на своите съратници и досега наказаните са символично наказани. Те просто са сменени на други постове, тоест, той пази този елит, но е добре да го озапти, защото времената са сложни и пропукването може да отвътре, не отвън. За външна заплаха руснаците се мобилизират, но отвътре те са способни на изненади. /…/ Отвътре може да се отгледа едно недоволство, именно във връзка с декларираната социална политика, която де факто не се реализира така, както са очакванията на руснаците плюс, пак казвам, тази демонстрация на част от руските чиновници – на удивително демонстративно поведение на свръхбезвкусни новобогаташи в стил „Шувалов“, защото той вече е нарицателно, тоест, факторите, които влияят на руснаците, са повече емоционални“.

 

В коментар по присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху за 9 май на тържествените събития в Москва, както и на сръбския президент Александър Вучич, Дарина Григорова каза, че в Израел 9 май е празник, а ситуацията е сложна и Русия балансира между Иран и Израел.

 

„Що се отнася до сръбското присъствие – уви, Сърбия гравитира към НАТО и ЕС и тази илюзия, че Сърбия ще бъде с Русия на Балканите ще се разруши, ако този сръбски политически елит е начело. /…/ Ако на Балканите се постигне споразумение между Русия и ЕС, на български терен, а защо не българо-сръбски мост… Ако има някакви две сериозни основи, това са нашите и защо да не се използва този мост не за доусвояване на Западните Балкани, така нареченият геополитически термин за бивша Югославия, това, което остана от нея неусвоено, а за помиряване на ЕС и Русия? Това би създало някаква стабилност у нас“.

 

Запитана, с оглед наближаващото световно първенство по футбол в Русия, дали са възможни провокации, доц. Григорова изтъкна, че такива може да има и без футболно първенство:

 

„Със сигурност ще има опити, но руските служби добре си вършат работата. Но това е вече част от живота и на Западна Европа – за съжаление нещо неизбежно“.

 

Интервю на Петър Волгин с Дарина Григорова 
Цялото интервю чуйте взвуковия файл