½ милиард лв. за МОЛ “Paradise Center“

в БЪЛГАРИЯ

494 629 407 лв. e цената, на която руско-грузинско-еврейските инвеститори в най-посещавания софийски МОЛ “Paradise Center“ прехвърлиха собствеността върху търговския център на компанията НЕПИ Роккасъл от Република Южна Африка. Срещу парите, които надвишават общия размер на инвестициите у нас тази година, новите господари  поемат 80000 квадратни метра магазини, ресторанти, спортни съоръжения на територията на обекта.
Цената е твърде висока на базата на 37, 23 млн. лв. оборот за последната година и оперативна печалба 7,3 млн. лв.  (70 г., вместо 10, за откупуване) Тя е прекомерна и на база на декларираното от досегашните собственици, които държат и легендарния базар Илиянци, вложения в имота от около 150 милиона евро или под 300 млн.лв.

При предишната сделка на НЕПИ – закупуването на друг голям софийски МОЛ – Сердика преди броени седмици, пропорцията на покупната цена спрямо инвестицията беше значително по-класическа. Тогава южноафриканците дадоха 207,4 млн. евро или  405 639 142 лв. на професионалния строител на подобен тип търговски центрове навред в Европа ЕСЕ.

Може би обяснението за изхвърлянето се крие в проекта на небостъргач до “Paradise Center“, който предизвика голяма обществена дискусия преди няколко месеца. Кметът на София се изказа против възникването на огромна офис сграда, въпреки плановете за развитие на софийското метро с още една спирка по бул. Черни връх, освен тази под самия търговски център, и въпреки разширяването на самия булевард, извършено преди по-малко от година.
Важно е да се отбележи, че обещанията от досегашните собственици международен конкурс и коригиране на височината на обекта от планираните над 100 м, до момента са хвърлени думи, но без реално покритие.

Напомняме, че движението ще стане по-интензивно, тъй като точно при МОЛа на Хладилника ще завършва новата част на бул. Тодор Каблешков от ул. Луи Айер в жк Мотописта през ничията земя в момента, така че той да бъде алтернативен маршрут на Околовръстния път.

Бул. Каблешков ще се „влива” в сега направения двулентов път зад търговския център от неговата южна страна (между него и хипермаркета от другата страна на улицата и неговия паркинг).
Апропо, преди 2 седмици беше обявена и поръчка за тази отсечка, като крайната цена в размер на няколко милиона за дължина около километър, и окончателните резултатите от търга ще станат ясни съвсем скоро. / 19MIN.BG